Парче сирене на ден засилва имунитета

Парче сирене на ден засилва имунитета

Прясно сирене

Млечните продукти са един от най-добрите приятели на човешкия организъм, когато говорим за правилно и здравословно хранене. Макар и редица диетолози да гледат на храните от мляко като на табу номер 1 при спазването на хранителни режими, микроелементите и полезните за човешкото тяло вещества в този вид продукти са повече от доказано важни.

Последните изследвания и проучвания на учени от Финландия затвърдиха още едно полезно свойство на млечните продукти и по-специално на добре познатото ни сирене. Оказва се, че сиренето може да помогне за запазване и засилване на имунната система в процеса на стареене, категорични са експертите от северната европейска страна.

„Приемът на пробиотични бактерии е полезен за имунната система, а именно такива бактерии се съдържат в сиренето“, обясняват специалистите финландци.

Научният труд за ползите и влиянията на сиренето върху здравето на хората е публикувано в FEMS Immunology & Medical Microbiology. Основното, което той извежда на преден план е, че ежедневната консумация на сирене помага на възрастните да се справят с проблемите на старостта и да заздравят имунната си система.

Млечни продукти

Доброволците, участвали в експеримента, били на възраст между 72 и 103 години. Всеки един от тях хапвал по едно парче сирене дневно в продължение на 4 седмици. Крайните резултати показват, че честата консумация на сирене е помогнала да се стимулира имунната им система.

Сиренето оказало благотворен ефект за подобряването на реакциите на имунната система при пенсионерите, която до голяма степен се влияе от външни фактори.

Млякото съдържа и голямо количество пълноценни белтъци, фосфор и други минерали, а успоредно с това то е един от най-добрите хранителни източници на витамин В2 и мазнини.

Отдавна е доказано и вече е добре известно, че недостатъчният прием на мляко и млечни продукти увеличава риска от остеопороза при жените.

Сред най-важните свойства на млечните продукти е фактът, че те са най-богатият източник на лесноусвоим калций. Калцият има огромно значение за изграждането на костната маса и зъбите.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати