Растителни лигнани – защо са толкова полезни?

Растителни лигнани – защо са толкова полезни?

Растителни лигнани – защо са толкова полезни?

Вероятно не сте чували за растителните лигнани. Причината е, че здравословните им ползи станаха ясни сравнително скоро, а самите те тепърва набират популярност.

Какво са растителните лигнани?

Те представляват вид съставки в растенията, които са известни като полифеноли. В същността си те са част от структурата на клетките. Богати са на фитоестрогени, които са важни за хормоналния баланс в организма ни.

Растителни лигнани имат много здравословни ползи. Само част от тях – няколко проучвания доказват, че те подпомагат поддържането на здравословно тегло, намаляват риска от някои видове рак, сред които рак на гърдата, на простатата, на дебелото черво.

Полифенолите предпазват и от сърдечни заболявания, които са основна причина за смърт в развитите държави. Те се грижат и за метаболитния баланс – намаляват риска от диабет и подобряват инсулиновия отговор. Известни са още и с противовъзпалителното си действие заради богатото си съдържание на антиоксиданти.

Растителни лигнани

Растителни лигнани се набавят чрез растителни храни. Най-много лигнани се съдържат в семената от всякакъв вид. Редовната конснумация на ленено семе, тиквено семе и слънчогледово семе е лесен и вкусен начин да си ги набавим. С най-богато съдържание на полифеноли е лененото семе. За да ги усвоим по-добре, можем да ги консумираме смлени, защото по този начин преработката им е по-добра. Важно е да ги смилате непосредствено преди консумация, защото в противен случай полезните му свойства се губят.

Богати на лигнани са и всички други растителни източници, които са с богато съдържание на фибри. Това означава на практика повечето плодове и зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти.

Как действат растителни лигнани в тялото?

Те се свързват с естрогените в тялото, като действат по два начина. На първо място, блокират влиянието на естрогена, което намалява риска от хормонали проблеми, сред които и хормонални видове рак (на гърдата, на матката, на яйчниците, на простатата). Ако нивата на естрогените обаче са ниски, лигнаните насърчават производството им и не позволяват организмът ни да достигне до дисбаланс. Благодарение на това си действие те облекчават и симптомите на менопауза и остеопороза.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати