gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи и вреди от пуканките

Ползи и вреди от пуканките

Ползи и вреди от пуканките

Почти няма човек, който да не свързва приятно прекараното в киносалона или пред телевизора време с пуканки. Вкусният царевичен снак е идеален завършек на удоволствието от свободното време, отдадено на любимото занимание.

Много диетолози обаче предупреждават за вредата от този навик. Сочи се дори опасно заболяване, предизвикано от редовната консумация на пуканки. Става въпрос за Bronchiolitis obliterans, наричана на популярен език Болест на пуканките в микровълнова фурна.

Същността на това рядко заболяване се изразява в силни болки, които се появяват при издишването на дълбоко поет въздух. Диацетилът, вещество, използвано за подсилване на вкуса на пуканките, причинява болестта. То се добавя и в други продукти като чипса, сладкишите и бирата.

Пуканки за микровълнова

Освен това пуканките са висококалорични. Съдържат много въглехидрати и мазнини. Съдържанието на сол пък само в едно малко пакетче изчерпва нуждата на организма за целия ден. Надхвърлянето на допустимите дози сол чрез консумация на пуканки води до различни здравословни проблеми, най-сериозни от които са сърдечните.

Все пак не е нужно човек да се лишава напълно от тази занимавка, ако я обича. Наред с вредните влияния, пуканките имат и доста ползи. Те са добър избор за диетично хранене заради фибрите, които съдържат. Подпомагат храносмилателните процеси и контролират кръвната захар.

Калият, магнезият и полифенолите имат антиоксидантно действие. В една порция домашни пуканки антиоксидантите са двойно повече, отколкото са при някои цитруси. Магнезият предотвратява изтъняването на костите и пази от остеопороза. Витамин С в продукта е в отлични количества.

Излиза, че сами по себе пуканките са полезен продукт.

Кое ги прави вредни и при какви условия?

Домашни пуканки

Вредни са само пуканките за микровълнова фурна, в които са добавени вредни съставки, приготвени са с много сол и мазнини. Можем обаче да си приготвим здравословно у дома любимата царевична храна.

Необходимо е да се закупи пуканкова царевица, наричана също попкорн. Зърната се ронят и се оставят да изсъхнат. После могат да се изпукат в тенджера на котлона или в микровълнова фурна, а след това да се добавят някои подправки на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати