Първенец в съдържанието на витамин С е стритият червен пипер

Първенец в съдържанието на витамин С е стритият червен пипер

В сезона на простудните заболявания и грипа всички бързат да се запасят с витамин С или хранителни добавки, които го съдържат в големи количества. Застъпниците на природните методи за предпазване от вирусни инфекции предпочитат цитрусовите плодове, за които знаем, че съдържат ценния витамин в големи дози.

Почти никой не се замисля има ли и други естествени хранителни продукти, които съдържат същите или дори по-големи запаси от витамин С. Такава храна съществува и това са стритите на прах червени чушки, които използваме като добавка в храната и наричаме червен пипер.

Според научни изследвания, предоставени на вестник Сабах, червеният пипер е едно от най-добрите средства за защита от различни болести, както и от наднормено тегло. Витамин С в стрития червен пипер е в много по-големи количества, отколкото в лимона. Най-високата концентрация на витамина е около стеблото на чушката.

Лютият пипер е първенец по витамин C

Червената чушка, която е суровината за производство на пипера, е сред антиоксидантите с мощно действие. Те играят роля в енергийния метаболизъм на телата ни. С тяхна помощ нивата на холестерол и триглицериди намаляват, губим и излишно тегло в резултат на ускорен метаболизъм.

В червените чушки има и други полезни витамини, които подсилват организма. Това са В1, В2 и Е, които комбинирайки се с рутина, укрепват кръвоносните съдове.

В лютите чушки пък се съдържа капсаицин, който придава лютия им пикантен вкус. Той е силно болкоуспокояващо средство и засилва имунната система. Има способността на отпушва дихателните пътища и така да изчиства натрупания секрет. Той стимулира апетита, намалява кръвното и предотвратява образуването на съсиреци в кръвта.

Червен пипер на прах

Единственото нещо, което трябва да се съобрази, е количеството, защото лютото предизвиква киселини, болки в стомаха и разстройство.

За червения пипер на прах от съществено значение е съхранението му. Подходящи за целта са хладните и сухи места като например хладилникът. Контейнерът, в който се пази червеният пипер, трябва да е плътно затворен. При проникване на влага в съда, канцерогенните афлатоксини могат да се увеличат много и да доведат в определен момент до рак на черния дроб.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати