gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Захарта и картофите - какво трябва да знаете?

Захарта и картофите - какво трябва да знаете?

Захарта и картофите - какво трябва да знаете?

Картофите са едни от най-хранителните зеленчуци, особено ако не ги белите, и осигуряват на тялото големи количества витамин С, фибри и калий. Ако оставите картофените обелки, това също може да намали нивата на захар в кръвта ви, понеже фибрите забавят изпразването на стомаха и по този начин намаляват повишаването на нивата на кръвната захар след всяко хранене.

Въглехидратите в картофите

Печените картофи от сорта Ръсет (големи на размери, с тъмно кафяв цвят) са съставени от 21% въглехидрати. Всеки среден на големина картоф съдържа около 4.6 г протеин, 2 г мазнини и 37 г въглехидрати, включително 4 грама фибри. Само 1.9 г от въглехидратите в картофите идват от захари, включително 0.6 г глюкоза, а 30.2 г идват от нишесте.

Гликемичния индекс на картофите

Въглехидрати в картофите

Гликемичният индекс измерва ефекта на съдържащите въглехидрати храни върху нивата на кръвната захар. Храните с висок гликемичен индекс често причиняват скокове в нивата на кръвната захар след хранене.

Гликемичният индекс на картофите може да варира в широки граници, с най-ниска средна стойност от 50 за варени бели картофи, до най-висока средна стойност от 85 за картофеното пюре на прах и запечени картофи Ръсет. Сортът на картофа, методът на приготвяне му в ястие и дали го белите - всичко това може да повлияе на гликемичния индекс на картофите.

Минимизиране на ефекта на картофите върху кръвната захар

Можете да намалите до минимум влиянието на картофите върху нивата на захарта в кръвта, като ги комбинирате с храни, които съдържат малко въглехидрати (например месо) или такива, които са с нисък гликемичен индекс (например боб, грах и повечето други зеленчуци). Ако хапвате малка порция картофи с нетлъсто месо или салата, влиянието върху нивата на кръвната ви захар ще бъде сравнително ниско. Ако обаче изядете пълна чиния с пържени картофки, пропуснете салатата и добавите парче ябълков пай за десерт, това ядене вероятно ще доведе до голям скок в нивата на кръвната ви захар.

Картофи с месо

Неща, с които трябва да се съобразите

За диабетиците един среден картоф е повече от една порция въглехидрати, тъй като 15 грама въглехидрати се считат за една порция. При броенето на въглехидратите обаче се изваждат фибрите от общите въглехидрати, оставяйки така 33 грама въглехидрати. При тези сметки един среден картоф излиза около две порции въглехидрати.

Това не означава, че не можете да ядете печени или пържени картофи. Просто когато го правите, се постарайте да ограничете другите си източници на въглехидрати в това хранене, за да сведете до минимум общия ефект на картофеното ястие върху нивата на кръвната ви захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати