Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при приготвянето на заешко

Съвети при приготвянето на заешко

Съвети при приготвянето на заешко

Съществуват много типично български обичаи, свързани с празничната ни трапеза - пълнен шаран за Никулден, пълнено прасенце за Коледа, агнешко за Великден и най-вече около Гергьовден. Понякога дори поради познатия ни американски Ден на Благодарността се заемаме да пълним пуйки...

Какво обаче знаем за заешкото месо и най-вече какво можем да приготвим с него? Все пак зайци се отглеждат в изобилие и у нас, а и гозбите с тях не са обвързани с никакви традиции.

Предлагаме на вниманието ви 5 полезни съвета при приготвянето на заешко месо:

1. Заешкото месо е подходящо за приготвяне на всякакви ястия - супи, предястия, основни ястия и т.н. Важно е да знаете, че заешкото месо е сухо и независимо какво сте избрали да приготвите с него, то към ястието трябва да прибавяте и достатъчно мазнина;

2. От заешкото месо се приготвят чудесни супи, които се правят по аналогичен начин като пилешките. Затова от заешко месо можете да приготвите дори и фрикасе;

Заешко

3. Заешкото месо може да бъде разделено на части и да се панира поотделно, след което да бъде поднесено с картофи (може и да са пържени, ако не сте на някаква диета). Също така от него се приготвят и много вкусни яхнии, стига да са с достатъчно сос;

4. Както казахме, заешкото е доста сухо месо, което трябва да се вземе предвид и ако искате да пълните заека. Относно пълнежа ще споменем в по-долната точка, но поради това, че е сухо месо, е добре след като го напълните, да го намажете обилно с масло и червен пипер. Още по-добре е ако разполагате с по-тлъст бекон, който да нарежете на ситно и с него да увиете заека. Така ще постигнете 3 в 1, както се казва - ще предпазите заека от изгаряне, ще омазните по естествен начин заешкото месо и ще му придадете характерния вкус на бекона.

Пълнен заек

5. Пълнежът за пълнения заек може да е по ваш избор, но в българската кухня заекът традиционно се пълни с ориз. Обикновено той се прибавя към ситно нарязани лук и моркови и задушените в масло вътрешности на заека. Белият дроб на заека предварително се сварява и после се добавя към пълнежа. Към всичко това чудесно пасват гъби, както и типично "нашенски" подправки като чубрица, джоднен и черен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest