Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при готвенето на агнешко

Съвети при готвенето на агнешко

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k

Агнешкото месо е едно от най-здравословните меса. Той се приема добре по почти всички любители на вкусната и полезна храна. Освен това агнешкото има много варианти на готвене, които може да поднесете на вашите близки.

Агнешкото месо всъщност не е трудно за приготвяне. Нужно ви е малко повече опит и спазването на няколко трика, за да може да поднесете перфектно сготвено агнешко месо.

Разбира се, на първо място е изборът на агнешкото. Това е първата и най-важна стъпка. Обърнете внимание, че месото трябва да е розово на цвят, а по костите да си личи все още червеникавата кръв. Друг начин да познаете прясното месо, е като го натиснете с пръст - ако се появи вдлъбнатина, която бързо възвърне обема си, говорим за прясно месо.

Хубавото агнешко месо за готвене трябва да е от младо животно. За да сте сигурни, че месото, което ви се предлага, е от младо животно, погледнете мазнината - купувайте само когато е бяла и гъвкава. Ако е жълтеникава, по добре изберете друго месо.

Ако сте по-взискателни и се притеснявате от типичната миризма на агнешкото месо, тогава ще е нужно да го накиснете. Отделете му една нощ в кисело, прясно мляко или оцетна вода. Преди да започнете да го готвите, го изплакнете добре с вода.

Важно правило, при готвенето на агнешко месо е да не го солите предварително. Тази стъпка на овкусяването се прави точно преди да започне топлинната обработка. Солта би могла да изсуши в повече над необходимото иначе крехкото месо.

На агнешкото месо подхождат най-вече зелени подправки. Магданоз, джоджен, копър, мащерка, както и класическият зелен лук и чесън. Която и да изберете, няма да сгрешите. Не прекалявайте с подправките, оставете вкуса на месото да е доминиращ.

Вземете остър и тънък нож и с негова помощ направете леки резки по месото. В тях сложите бучки масло и избраните от вас подправки - определено ще оберете точките в кухнята. Този метод е известен като шпиковане и при агнешкото месо върши чудеса и е гаранция за вкусен резултат.

За да се изпече добре агнешкото навсякъде и да остане сочно и апетитно, винаги гответе само хубаво размразено месо, извадено на стайна температура.

Ако имате агнешко под ръка, не се колебайте да си приготвите:

- агнешко на фурна;

- печено агнешко бутче;

- или агнешко с ориз.

Каквото и да изберете, резултатът ще е повече от очарователен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати