Пълнее ли се от фруктозата в плодовете?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пълнее ли се от фруктозата в плодовете?

Пълнее ли се от фруктозата в плодовете?

Пълнее ли се от фруктозата в плодовете?
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Плодовете винаги са се смятали за един от важните елементи, които са задължителни, ако се храните здравословно. Много от хората, които са на диета, се питат дали фруктозата в плодовете не им пречи да отслабнат, особено ако ги ядат преди сън.

Причината да се появят тези твърдения е фактът, че в част от плодовете и в частност тези, които имат много фруктоза, се съдържа и голямо количество захар.

Още в 15 век известния доктор Парацелз е говорил за това, че само ако консумирате даден продукт в умерени дози, то само тогава той е полезен за организма. Този принцип може с пълна сила да се използва и за плодовете.

Може ли да се напълнее от плодовете с високо съдържание на фруктоза?

И така, за плодовете се говори с негативен акцент понякога, тъй като те съдържат така наречените прости захари. Тези вещества нямат добра репутация и в това няма нищо странно. Те способстват за това да се измива калцият от костите, разрушават имунната система, спомагат за образуването на кариес по зъбите и освен всичко това предизвикват привикване към тях и дори зависимост.

Фруктоза в плодовете

Простите захари въздействат на лептина, а именно хормона, който регулира апетита. С други думи, тези вещества докарват организма до това, че когато употребявате сладко, то вие пак ще се чувствате гладни, тъй като не засищат. Тук обаче е важно да вметнем, че има огромна разлика от естествената фруктоза и изкуствената в храните.

Проблемите, които са свързани с простите захари, идват при нас заедно с развитието на цивилизацията. Именно тогава производителите са открили това, че човека с удоволствие си купува сладко, захар и именно затова са започнали да го добавят навсякъде, дори и да е в малки количества.

Днес може да се намери не само в сладките изделия, но дори и в сосовете или готовите ястия, които се продават в супермаркета. Ние постоянно сме изложени на действието на простите захари, което е най-прекият път да сме зависими от тях.

Захар в плодовете

Ако плодовете съдържат прости захари, то значи ли това, че трябва да се откажем от тях? НЕ! Разликата между шоколадовата пастичка и натуралните плодови е такава, че с първите получаваме така наречената изолирана захар „в компанията“ на други вредни вещества. В тези дарове на природата освен плодова захар има хранителни вещества: витамини, минерали, ензими, фитосъединения и други биологично активни ценни вещества.

Фруктоза или прости захари

Каква е обаче причината фруктозата в плодовете да се приема от някои хора за много вредна не само ако се опитвате да отслабнете, но и като цяло?

И така, причината за това е, че в последните години се пропагандира това, че фруктозата може да се ползва като заместител на захарта за подслаждане на напитки например. За съжаление обаче пречистената фруктоза не е никак здравословна, тъй като нейният излишък натоварва много черния дроб, повишава нивото на триглицериди и води до така нареченото абдоминално затлъстяване. Но тук е важно да вметнем факта, че фруктозата в плодовете не оказва такова въздействие, тъй като един вид се "потиска" от микро- и макроелементите, а също така и от фибрите, които се съдържат в тях.

Именно затова, ако сте на диета, то не бива да се притеснявате затова дали ще напълнеете от плодовете. Важно е все пак да помните това, че всеки един продукт трябва да се употребява в умерени количества, тъй като само тогава той е много полезен за организма ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати