gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, които повишават фертилитета на мъжете

Храни, които повишават фертилитета на мъжете

хранене за мъжка плодовитост

Проблемите с мъжката плодовитост в последните години започнаха да приемат формата на епидемия. Понижава се средното ниво на тестостерона, количеството и подвижността на сперматозоидите, а в резултат на това се увеличават и психологическите проблеми на силния пол, тъй като това води до появата на комплекси, браковете се разпадат и като цяло води до демографска криза.

Причините за тази тенденция все още не са изцяло изяснени. Възможно е това да се дължи на замърсената околна среда, на спада в качеството на продуктите и намалената физическа активност на силния пол, излъчване на мобилните телефони, но не е изключено че и самата природа е решила да води борба с глобалното пренаселение на планетата.

Във всеки един случай, не бива да се отпускате и да оставите всичко на случайността. Абсолютното мъжко безплодие е доста рядко срещано, а с помощта на различните хранителни вещества в продуктите ще можете да подобрите качеството на спермата. В следващите редове вижте храните, които повишават фертилитета на мъжете:

Цинк

цинкът подобрява фертилета при мъжете

Той играе важна роля за регулиране на количеството и качеството на спермата. Мъжете с ниска фертилност са склонни да имат дефицит на цинк. Храни с високо съдържание на този микроелемент: стриди, миди, раци, червено месо, ядки и боб, пълнозърнести храни.

Витамин В12

Проучванията показват, че той подобрява броя и подвижността на сперматозоидите и защитава тяхната ДНК.

Витамин C

Той е много най-важен антиоксидант и неговият дефицит може да повлияе сериозно на мъжката плодовитост. Той не позволява сперматозоидите да се слепят заедно и увеличава общата плодовитост. Основните природни източници на витамин С са шипка, касис, пипер и, разбира се, цитрусовите плодове.

Витамин Е

витамин Е за мъжки фертилитет
Снимка: 1

В комбинация с витамин С, мастноразтворимият антиоксидант витамин Е подобрява качеството на семенната течност и я предпазва от вредно въздействие. Намира се в растителните масла на царевицата, слънчогледа, маслината, в зелените зеленчуци като броколи и спанак, а също така в ядките и семената.

Коензим Q

Той е антиоксидант, който е необходим за нормалното функциониране на всички живи клетки. Основните му източници са говеждото, пилешкото, херингата, сьомгата, фъстъците, слънчогледа, шам-фъстъка.

Ограничете приема на соя и алкохол

Прекалената употреба на алкохол оказва негативно влияние на производството и качеството на спермата, затова мъжете, които планират да имат дете със своята половинка, трябва да ограничат консумацията си на алкохолни напитки.

Прекомерната употреба на соя и соеви продукти може също да доведе до намаляване на нивото на тестостерон и качеството на спермата като цяло. Това се дължи на наличието на фитоестрогени в състава на соята, които са аналози на женските полови хормони. Не злоупотребявайте със соево мляко, соевия сос, тофу или други храни с високо съдържание на соя.

Ако въпреки факта, че се грижите за своето хранене и се стремите да водите активен начин на живот, бременността на вашата половинка не настъпи повече от година, консултирайте се с лекар. Той може да препоръча други методи за повишаване на плодовитостта, като загуба на тегло, спиране на вредните навици като например тютюнопушенето или пък да ви предпише лекарствена терапия.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати