Дефицит на протеини! Как да го разпознаем и предотвратим

Дефицит на протеини! Как да го разпознаем и предотвратим

Дефицит на протеини! Как да го разпознаем и предотвратим

Според някои протеините са много тежък продукт и именно затова е важно да се ограничи приема му. Но дали това е така и каква е истината за протеините?

И така, те са незаменими компоненти и са основен строителен материал на тялото. Ние често смятаме, че умората или другите здравословни проблеми са свързани с авитаминоза или пък лошото време, докато в действителност източникът на всички проблеми може да е просто недостигът на протеините.

Каква е тяхната функция?

Протеините осигуряват растеж, развитие и като цяло нормално протичане на метаболитните процеси. Именно те са в основата при изграждането на клетките на кожата, ноктите и косата, мускулите, тъканите на вътрешните органи, кръвните клетки и имунните тела.

Дефицит на протеини

Основни функции на протеините

1. Участие в изграждането на новите клетки - колагеновите и еластиновите протеини предотвратяват появата на бръчките и дехидратацията на кожата. Също така в комбинация с кератина правят ноктите по-здрави, а косата - по-блестяща.

2. Спомагат да се поддържат нормалните метаболитни процеси - по-голяма част от хормоните и ензимите, които са отговорни за метаболизма, са чист протеин или пък са негови производни съединения с други вещества. Именно затова, ако е нарушен синтезът на протеините, тогава се нарушава и метаболизмът.

3. Важен елемент при транспортирането на хранителните вещества между клетките.

4. Защита на организма - коагулацията на фибриногенния протеин води до образуването на съсирек, което помага да се спре кървенето. Също така специфичните защитни антитела на имунната система (също протеини) се борят с вирусите, токсините, микробите и инфекциите.

5. Протеините миозин и актин играят голяма роля в мускулната релаксация и свиването на мускулите.

Протеини

6. Спомагат за регулирането на pH на вътрешната среда на организма.

Именно затова е важно да консумирате храни, които са богати на протеини, тъй като те са важен елемент при много от процесите в тялото.

Трябва обаче да запомните, че всеки един продукт трябва да се консумира умерено, а не да прекалявате, защото например прекомерната употреба на продукти, които са богати на протеини, могат да доведат до претоварване на тялото, интоксикация и запек.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати