Съвети при приготвянето на ястия с джолан

вкусен джолан

Без значение дали приготвяте супи или ястия със свински или телешки джолан, то е важно да знаете някои основни правила при готвенето джолан. На драго сърце ще споделим с вас нашите съвети:

Джоланът е доста тлъсто месо и незаивисимо какво приготвяте с него, не е необходимо да добавяте мазнина (изключение правят някои рецепти, при които джолан се приготвя директно върху скарата на фурната).

Джоланът, особено ако е по-голям, изисква доста дълго време за топлинна обработка. Ако избраната от вас рецепта изисква да го сварите, то го сложете в тенджера под налягане заедно с желаните от вас подправки. Към джолан чудесно вървят дафинов лист, бахар, зрънца черен пипер и др.

Няма как да приготвите класическо Телешко варено без джолан с кост. Задължително е към него да добавите и нарязан корен целина- разковничето на вкусното Телешкото варено!

Със свински джолан се приготвят също изключително вкусни месни супи, към които отново не е необходимо да добавяте мазнина. Този вид месо е достатъчно тлъсто!

Ако желаете да печете джолана, можете да го шпиковате (с резенчета морков, чесън, лук, кисели краставички и т.н.), после да го осолите и подправите на вкус и да го запържите. Така всички вкусове ще се "запечатат" в месото и след изпичането му до пълна готовност във фурна, те ще се запазят.

печен джолан

Чудесно стават ястията с джолан, готвени в гювеч. Зимно време е класика джолан с кисело зеле със или без ориз или пък боб. През по-топлите месеци не ни е "особено до" джолан в гювеч, но нищо не ви пречи да си го приготвите с картофи.

Правилото тук е всички зеленчуци, които добавяте към месото, да се добавят по в края на печенето, както и да са нарязани на едро. При по-дълго готвене, каквото е характерно за ястията, приготвяни в гювеч, зеленчуците могат буквално да заприличат на каша.

Вероятно сте чували, че немско говорящите народи са истински факири що касае приготвянето на ястия с джолан. Традиционна немска рецепта е печенето на джолан директно върху скарата на фурната. Няма да ви предлагаме конкретни немски рецепти, защото имаме достатъчно на сайта ни.

Ще ви напомним само, че при този начин на печене под скарата, върху която се пече джоланът, се поставя тава, която да обира мазнината и соса, който се отделя по време на печене.

С него джоланът периодично се облива, за да не загори. А според повечето немски рецепти към отделилия се сос се добавя и бира- типичното немско питие. Оставете си по малко от бутилката с бира и за после, за "наздраве" докато хапвате!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати