Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви грах

Как се готви грах

Телешко с грах и картофи

Ако смятате, че грахът се вари дълго, лесно загаря, става много твърд или пък напротив, става на каша, значи вие просто не можете да го готвите правилно. Именно затова е важно да знаете някои малки хитринки за готвене на грах!

Колко време се вари грах?

Сухият грах нормално се вари около 2 часа, а понякога и по-дълго, тъй като всичко тук зависи от сорта и необходимата консистенция на блюдото, което правите. Ако обаче предварително го накиснете, тогава той ще набъбне, с което и времето му на готвене ще се съкрати значително. В този случай граха ще се приготви за около 40-60 минути.

Как да ускорите варенето на грах?

1. Не го солете веднага, тъй като в солена вода той ще се готви по-бавно. Именно затова е по-добре да го овкусите в края, когато е почти готов.

2. След като кипне, добавете в граха няколко лъжици растително масло.

3. 10-15 минути след като кипне, добавете около 1/2 чаена лъжица сода на всеки 2 литра вода. Така грахът ще стане по-мек само след 5-7 минути, но бъдете внимателни, тъй като ако добавите повече сода, тогава можете да развалите вкуса на блюдото.

Как да варите грах в тенджера?

Задължително го прегледайте, тъй като често дори и при по-скъпите продукти може да се срещнат малки камъчета например. След това го накиснете в хладна вода за 5-8 часа, но не повече, тъй като може да се развали. За да разберете дали е готов, просто проверете дали грахът е набъбнал достатъчно. Ако не, тогава слейте водата и налейте чиста, а след това изчакайте още около половин час.

Също така, преди да варите грах задължително го измийте и използвайте тенджера с дебело дъно, за да не загори. Водата трябва да покрива граха на около 1 сантиметър и го сложете да се готви на бавен огън.

Когато се появи пяна, я махнете с лъжица или със специален кухненски прибор за тази цел. В никакъв случай не затваряйте плътно тенджерата, а оставете малко пространство, за да излиза парата, тъй като в противен случай може да кипне много силно и да изцапате котлона.

Тези лесни съвети ще ви помогнат не само да готвите рецепти с грах по-бързо, но и да се получават винаги страхотни блюда с идеалната за целта консистенция.

Ето че вече няма да се налага да се мъчите и да готвите граха по 3 часа или дори повече.

А в какво да вложите готвен грах, вижте в галерията ни по-горе!

Ако обичате грах, препоръчваме да опитате тези рецепти с грах:

- постен грах;

- пиле с грах;

- телешко с грах;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати