Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви грах

Как се готви грах

Не е толкова трудно да се вари грах

Ако смятате, че грахът се вари дълго, лесно загаря, става много твърд или пък напротив, става на каша, значи вие просто не можете да го готвите правилно. Именно затова е важно да знаете някои малки хитринки за готвене на грах!

Колко време се вари грах?

Сухият грах нормално се вари около 2 часа, а понякога и по-дълго, тъй като всичко тук зависи от сорта и необходимата консистенция на блюдото, което правите. Ако обаче предварително го накиснете, тогава той ще набъбне, с което и времето му на готвене ще се съкрати значително. В този случай граха ще се приготви за около 40-60 минути.

Как да ускорите варенето на грах?

1. Не го солете веднага, тъй като в солена вода той ще се готви по-бавно. Именно затова е по-добре да го овкусите в края, когато е почти готов.

2. След като кипне, добавете в граха няколко лъжици растително масло.

3. 10-15 минути след като кипне, добавете около 1/2 чаена лъжица сода на всеки 2 литра вода. Така грахът ще стане по-мек само след 5-7 минути, но бъдете внимателни, тъй като ако добавите повече сода, тогава можете да развалите вкуса на блюдото.

Как да варите грах в тенджера?

Задължително го прегледайте, тъй като често дори и при по-скъпите продукти може да се срещнат малки камъчета например. След това го накиснете в хладна вода за 5-8 часа, но не повече, тъй като може да се развали. За да разберете дали е готов, просто проверете дали грахът е набъбнал достатъчно. Ако не, тогава слейте водата и налейте чиста, а след това изчакайте още около половин час.

Също така, преди да варите грах задължително го измийте и използвайте тенджера с дебело дъно, за да не загори. Водата трябва да покрива граха на около 1 сантиметър и го сложете да се готви на бавен огън.

Когато се появи пяна, я махнете с лъжица или със специален кухненски прибор за тази цел. В никакъв случай не затваряйте плътно тенджерата, а оставете малко пространство, за да излиза парата, тъй като в противен случай може да кипне много силно и да изцапате котлона.

Тези лесни съвети ще ви помогнат не само да готвите рецепти с грах по-бързо, но и да се получават винаги страхотни блюда с идеалната за целта консистенция.

Ето че вече няма да се налага да се мъчите и да готвите граха по 3 часа или дори повече.

А в какво да вложите готвен грах, вижте в галерията ни по-горе!

Ако обичате грах, препоръчваме да опитате тези рецепти с грах:

- постен грах;

- пиле с грах;

- телешко с грах;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати