Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се приготвя червена леща?

Как се приготвя червена леща?

Как се приготвя червена леща
Снимка: Нина Иванова Иванова

Макар до неотдавна червената леща да се възприемаше от мнозина за прекалено екзотична и непозната за нас, тя вече може да бъде срещната в много от родните магазини. Какво обаче да правите с нея и как тя се приготвя, ви предлагаме да научите от следните редове.

1. Червената леща всъщност е белена леща и освен да я измиете много добре, по време на готвенето ѝ не е необходимо да изхвърляте първата или втората вода - характерно действие при готвенето със зелена или кафява леща.

2. За разлика от типично нашенската леща, червената леща се готви много по-бързо от нея (ако на обикновената леща ѝ трябват около 20 мин, за да е готова, то на червената леща се вари само около 7 мин) и вероятността да я "преварите" е огромна. Ако искате да приготвите с нея обикновена супа от леща, а не кремсупа, то тогава слагайте желаните от вас зеленчуци (морков, лук, чушки, чесън) преди самата леща. При желание можете да ги запържите предварително, но това не е препоръчително, ако спазвате някаква диета. За вкус можете в края на готвенето да добавите просто на върха на ножа малко масло. Това е само при положение, че държите в супата ви да има някаква мазнина.

3. Сигурно сте чували, че за да се сготви по-бързо обикновената леща, солта към нея се прибавя в края на варенето ѝ. Ако искате да приготвите обикновена супа или яхния с червена леща, която да не се е разварила, то спокойно можете да прибавите солта в началото на готвенето. Това важи и за доматите, доматения сок или доматеното пюре, ако предвиждате да добавяте нещо с по-кисел вкус.

Яхния от червена леща

4. Поради факта, че червената леща се разварява много бързо, тя е особено подходяща за приготвянето на кремсупи или пюрета. Предвид последното, не си мислете, че пюре може да се приготвя само с картофи. В някои държави например е класика към рибни ястия да се поднася и пюре от червена леща за гарнитура.

5. Червената леща е подходяща и за приготвянето на кюфтета от леща, което пък е класика в арабската кухня. Така че не се колебайте, а разнообразете вашата трапеза с по-нестандартни и наистина вкусни ястия, приготвени с червена леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest