Съвети при готвенето на пуйка

1 от 8 Снимки
Съвети при готвенето на пуйка

Ако искате да приготвите вкусна и сочна пуйка, тогава е важно да умеете да експериментирате и да опитвате различни вариации. Въпреки това има няколко съвета, които ще ви помогнат за това ястията с пуйка да са винаги сочни и невероятно вкусни.

1. Винаги купувайте само свежи пуйки

Повечето домакини избират да купуват замразени птици, но това е неправилно. По този начин мускулните клетки се увреждат вследствие на кристалите лед, губи се течност, като в краен резултат на замразяването пуйката става твърда и суха. Ако все пак сте я замразили, тогава е задължително, преди да я готвите, да я размразите добре.

2. Мариновайте пуйката

По този начин тя ще е много по-ароматна и сочна, а освен това ще помогне за това да се запази влагата. Може да използвате класическо мариноване с чаша захар, чаша сол, 20 литра вода и в тази смес да се накисне за един ден. Може да пробвате и други традиционни варианти, а именно с черен пипер, сол и кардамон.

3. Използвайте суха марината

Ако ви се струва сложно да мариновата пуйката в 10-20 литра вода, тогава смело можете да я мариновате само със сухи поправки, тоест без да използвате вода. Можете да използвате, както готовите подправки за месо, така и да добавите по свой вкус. Традиционен вариант е да я мариновате със сол, червен и черен пипер, кората на лимон и други по ваше желание. Сухата марината ще направи кожата на пуйката по-хрупкава.

4. Пригответе гарнитурата за пуйката отделно

Доста от готвачите съветват гарнитурата да не се готви вътре в самата пуйка, а отделно. Причината е елементарна, а именно - че вътре в птицата има кръв все пак и ако при термичната обработка не достигне до 75 градуса, тогава е възможно да не се убият всички бактерии. В действителност дори и най-опитните готвачи трудно биха могли да проследят дали самата плънка е достигнала до 75 градуса и повече, като заедно с това да не пресушат месото. Именно затова не бива да рискувате излишно.

5. Намажете птицата с масло

Независимо от това как ще мариновате пуйката, важно е, преди да я сложите във фурната, да я намажете с масло, за да се получи хрупкава и вкусна коричка.

6. Задължително използвайте кухненски термометър

Трябва да имате специален термометър, ако приготвяте пуйка. Винаги измервайте температурата на няколко места на птицата, за да се убедите че тя е достигнала до минимум 75 градуса.

Преди да сложите пуйката на масата, уверете се че тя е изстинала добре, за да могат соковете да се разпределят равномерно по месото. Повечето готвачи препоръчват това време да е около 30 минути. Ако все пак искате тя да е една идея по-топла, тогава след като я сервирате, можете да я полеете с някакъв домашно приготвен сос по ваше желание.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати