gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Защо трябва да варите картофите с кожата?

Защо трябва да варите картофите с кожата?

Ползи от варенето на картофи с кожа

В световен мащаб картофът е четвъртата по разпространение и важност храна. Повече от него се използват само оризът, пшеницата и царевицата.

Пътят на картофа от джунглите на Перу до нашата трапеза е много дълъг. От всички почти 2 хиляди вида на родна почва у нас са популярни няколко разновидности: картофи за варене, които са по-меки във вътрешността; картофи за печене - по-сухи вътре и пресни картофи. Популярни са и червените картофи, съдържащи по-малко нишесте.

Рецептите за приготвяне на картофи са наистина неизброими като популярният зеленчук се използва или като основен, или като добавка заедно с други продукти.

След обелване на кожата и нарязване, зеленчукът се подлага на някаква термична обработка.

Варенето е може би най-често прилаган начин на готвене на картофи. Обикновено те се варят след измиване и обелване. Всъщност това е неправилно. Повечето полезни вещества се съдържат именно в кожата им.

Над 20 процента от цинка, калия, фосфора, желязото, витамин С, както и всички фибри се намират в кората на зеленчука. Това е един добър отговор на въпроса защо трябва да варите картофите с кожата.

Ако всеки ден се консумира по един среден на големина картоф, ще си набавим половината от нужната ни дневна доза разтворими фибри, както и минералите калий, фосфор и желязо.

Защо трябва да варите картофите с кожата

Отстраняването на кората лишава организма ни от тези полезни вещества. Затова при варене е препоръчително най-напред да измиете добре, а после да сварите картофите с кожата. Това ще запази витамин С.

При този начин на обработка обаче се губи калият. Варенето на пара отнема витамин С, но запазва калия.

Най-благодатни за готвене са пресните картофи. Тяхната кожа е толкова крехка, че не се усеща след като са сготвени. Затова нито при пържене, нито при варене или готвене трябва да се премахва. Така всички полезни съставки в нея ще се запазят.

Освен това, всички витамини и минерали в пресните картофи са в максималните си количества, а в съхраняваните продължително време при положителни температури те намаляват.

Това е и причината пресните картофи да са за предпочитане пред старите за всяка рецепта. Те са полезни за здравето, стига кората им да не се премахва. Изводът е, че ако искате да снабдите организма си с полезни вещества, най-добре е да варите картофите с кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати