Как се готви прясно зеле

Готвенето на прясно зеле не е сложно
Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Всеки, който се чувства поне малко в свои води в кухнята, знае как да си приготви вкусна зелева салата с моркови или пък краставици. Нищо сложно, стига да сте нарязали зелето достатъчно на ситно и да сте го подправили подобаващо. Чудесна салата, която се приготвя през всички сезони.

Дали обаче знаете как да сготвите прясно зеле? Защото с киселото няма кой знае какви проблеми - достатъчно меко е за направата на вкусни зелеви сармички, на зелеви супи и на всякакви други зелеви ястия, които изискват подлагането на зелето на топлинна обработка.

Ето няколко съвета за приготвянето на прясно зеле.

1. За разлика от киселото зеле, което се предполага, че е изчистено от кочана и от външните листа, прясното зеле изисква предварителна обработка преди да започнете да готвите с него каквото и да е. Тя се състои именно в премахването на външните листа и кочана, след което старателно измивате цялата зелка отвън.

2. Отново, за разлика от киселото зеле, прясното има нужда от доста по-дълга термична обработка, за да омекне. С него обаче можете да си приготвите и прочутата зелева супа от онази сравнително лесна за изпълнение диета със зеле.

Лесна е защото не се изпитва глад и защото трае само 7 дни. Освен това е и здравословен начин за сваляне на излишните килограми - измислена е от доктори! Рецепта за нея можете да намерите на сайта ни.

3. Когато искате да запечете прясно зеле в тава, е най-добре предварително да го задушите. Не забравяйте, че за разлика от киселото зеле, което няма нужда от допълнително осоляване, прясното зеле не би било вкусно без никаква сол.

Препоръчително е да добавяте по малко сол и докато режете зелето, след което да го намачкате. Така то ще слегне и няма да се чудите как да го поберете в избрания от вас съд да готвене.

4. Можете ли да си направите сармички от прясно зеле? Защо не. За тази цел трябва само да бланширате зелевите листа до омекването им. В противен случай няма да можете да ги нагъвате, така че да се получат сармички.

5. Когато пристъпите към готвене на прясно зеле, не забравяйте да добавите и мазнина. Макар това да добавя калории към вашата гозба, все пак идеята е тя да е наистина вкусна.

Ако стриктно следите кантара, ще добавим, че зелето е от най-ниско калоричните зеленчуци. Така че малко мазнина - какво пък толкова!

А ако имате нужда от още идеи къде да вложите прясно зеле, разгледайте горната галерия!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати