Черноморската скумрия и два вида есетра изчезнаха от водите на България

Черноморската скумрия и два вида есетра изчезнаха от водите на България

Популацията на Черноморската скумрия, която се намираше на територията на Черно море, вече е минало. Това са думите на хидробиологът и ихтиолог Пенчо Пандъков, експерт, член на Сдружение "Балканка".

Хидробиологът отбелязва също, че освен скумрията липсва наличие на други два вида есетри, които са обитавали водите на река Дунав.

Падъков обърна внимание също на факта, че освен споменатите видове има и други такива, които са заплашени от изчезване.

Змиорките вече са изчезнал вид в България

От 6 вида есетра в р. Дунав – два са изчезнали вече, три са критично застрашени и един вид е само застрашен, обясни Пандъков. Той сподели също, че тези видове са били едни от първите обитатели от вида от гледна точка на тяхната еволюция. Също така са били най-търсени и ценни, тъй от тях се добива и черен хайвер, чиято цена в доста висока.

Змиорката също е в риск от изчезване в родните води. Проблемът при нея е, че тя се размножава близо до Латинска Америка в Саргасово море. Благодарение на водните течения ларвите достигат до нашия континент, навлизайки по нашите реки и речни езера, където е и техният дом. Пример хидробиилогът даде с Стралджанското блато, водещо по най-голям мащаб в страната, където змиорките вече са изчезнали.

Основният вид, който е бил ловен при промишления риболов, е била змиорката. По р. Янтра тя е стигала до В. Търново, като в крайречните влажни зони на Янтра са били основно доминиращи, но вече е изчезнала от там, заяви още експертът.

Специалистът разясни, че основната причина за изчезването на тези риби са строящите се ВЕЦ-ове, които променят местообитанията на видовете, а също така фактор са замърсените води и корекциите на речните корита. Рибни видове, които вече са пострадали от това, са балканската кротушка, гулеши и някои видове на щипоците. Причината за намаляването на популацията е основно в силно замърсените води, както и в човешката намеса и корекция на реките.

Два вида есетра вече не плуват в български води

Проблемът с опазването на речните обитатели е много сериозен и застрашава голяма част от мигриращите риби. Заради човешката немарливост тези видове са възпрепятствани да достигнат до места, където се размножават и преживяват. Едни от застрашените видове са миногите, обитаващи водите на река Дунав. Техният вид е сериозно застрашен, тъй като през последните 30 години са наблюдавани единични бройки от вида.

Хидрибиологът сподели още, че в яз. Пчелина, следствие от работещия близо до територията ВЕЦ, всички риби са били умрели в радиус от 5 км. Преди да бъде задействана водната централа, струмският гулеш е бил често срещам в местността.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати