Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се приготвя щрудел?

Как се приготвя щрудел?

Как се приготвя щрудел?

Щруделът е един от най-вкусните и ароматни сладкиши, които някога сте опитвали. Представете ви как влизате у дома, а от кухнята се носи ароматът на ябълки и канела, на прясно изпечено тесто и сладост, която кара устата ви да се изпълни със слюнка. Сядате на масата, сипвате си чаша кафе или чай, а в чиния до вас стои парче апетитен сладкиш с топка сладолед (според предпочитанията).

Ябълковият щрудел идва от Виена на 17 век, когато е създадена и първата рецепта. Тестото обаче, начинът на замесване и изпичане идва от Османската империя.

Сигурно си мислите, че щруделът е лесен за приготвяне. Да, така изглежда! Всъщност обаче приготвянето на тестото може да бъде изключително трудно и да изисква сръчни ръце.

Основни съвети при приготвяне на ябълков щрудел

Тесто за щрудел

Тъй като много от нас нямат време, често взимаме готово тесто от магазина. Тайната за перфектния щрудел обаче е да приготвим тестото сами у дома. Може да пресеете брашното и солта заедно, да добавите яйцата, водата или млякото, както и малко мазнина. Омесете меко тесто. След това, също като при козунака, "блъскайте" върху масата или плота в продължение на 10-15 минути. Оставяте го да почине за половин час и разточвате. Възможно най-тънко. И сте готови за плънката.

Един от основните съвети, които някои главни готвачи дават, е да не изсипвате всичката течност, посочена в рецептата наведнъж. Изсипвайте постепенно и преценявайте дали ви трябва още.

Други казват, че е добре да приготвите тестото един ден преди изпичането. След като го приготвите, увийте го добре и го сложете в хладилника да престои за 18 до 24 часа. След това може да разточите толкова тънко, че да може да прочетете вестник през него.

Освен тестото важна е и плънката. Изберете пресни плодове и пригответе плънката за щрудела, докато тестото си почива. Може да добавите различни стафиди, за да направите вкуса по-наситен и богат. Много е важно да добавите трохи от тесто вътре в плънката, които ще отнемат влагата от ябълките.

Оригиналният виенски щрудел

Виенски щрудел

Замесете тестото от брашно, вода и малко мазнина. Прибавете малко сол към брашното. Омесете, докато се получи меко тесто. Когато е почти готово, започнете да го "сгъвате" - повдигнете единия край и го сгънете върху останалата част. Повторете няколко пъти. След това намажете с олио и оставете да си почине за половин-един час или цяла нощ.

Пригответе сместа и оставете настрани. Разточете тестото възможно най-тънко и намажете с масло. Тук традиционната рецепта за щрудел казва, че тестото е разточено перфектно, ако поставите листче с надпис под него и можете да го прочетете.

Може да поръсите със смлени ядки, за да добавите някакъв вкус. Не забравяйте трохите от тесто, които ще поемат влагата. И, естествено, добавете плънката.

Плънката се приготвя от изпечени ябълки (нарежете ги на кубчета или малки парчета предварително). Към тях добавяте половин чаена чаша стафиди, 5 чаени лъжици лимонов сок, четвърт чаша захар и щипка канела.

Навийте, изпечете и... да ви е вкусно!

Още тънкости при приготвяне на щрудел

Щрудел

- Тестото се приготвя лесно, но трябва да му дадете време да почине;

- Може да използвате точилка и пръстите си, за да достигнете желаната прозрачност на тестото;

- Ако ви останат дебели краища, отрежете ги;

- Използвайте трохи от тесто. Ако нямате, може и галета. Те ще поемат влагата от ябълките;

- Не забравяйте да намажете разточеното тесто с масло;

- Намажете и вече готовото руло с масло;

- Печете на 180 градуса;

- Вместо ябълки, може да напълните тестото с пълнеж от сирена - котидж и рикота, смесени с 2 яйца, една чаша захар, кората на един лимон и някаква зърнена закуска по ваш вкус, която да отнеме влагата.

Гарнирайте със сладолед и консумирайте с кафе или чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest