gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви на сач?

Как се готви на сач?

Как се готви на сач?

Сачът е типичен за Балканския полуостров глинен съд за готвене. Той позволява равномерно разпределяне на топлината и бавно готвене, което прави месото и зеленчуците сочни и невероятно вкусни.

Основните рецепти, които се приготвят на сач, са с месо, но съществуват и варианти за постен сач.

Съвети за готвене на сач

Подарили са ви сач? Или пък вие сте си купили и искате да започнете веднага? Няма проблем! Има няколко лесни стъпки, с които да го подготвите за готвене:

Намажете повърхността с мазнина и оставете да я поеме.

Сложете във фурна и започнете да загрявате на ниска температура. Така го "изпичате" отново, но този път мазнината ще проникне надълбоко.

Това упражнение трябва да се повтори няколко пъти, за да поеме сачът възможно най-много мазнина.

Когато вадите сача от фурната, не го поставяйте на студена повърхност. Ще се пукне. Използвайте дървена дъска или подложката, която сте купили заедно със сача.

Внимавайте с миенето. В никакъв случай не може да го сложите в съдомиялната или да го накиснете с вода и да го оставите в мивката за през нощта. Не използвайте препарати.

Има два варианта за почистване на сача. Ако ястието, което сте готвили, не е оставило видими следи, използвайте гъба, с която забърсвате сача, докато не стане достатъчно чист. Мокрете гъбата преди всяко забърсване. Ако сте приготвили нещо, което е загоряло, може да сипете вода в съда и да поставите в студена фурна, като започнете да загрявате на ниска температура. След известно време загорялото ще падне и може да доизмиете сача по първия описан начин.

Запомнете, сачът никога не се поставя на предварително загрят котлон или в предварително загрята фурна.

Глината кара сача да задържа топлината за много дълго време. Когато го преместите от котлона или го извадите от фурната, ястието не спира да се готви, а продължава още известно време - до половин час.

Ако приготвяте сач с месо, започнете с месото, а след това добавяйте зеленчуците според времето, което ще е нужно за приготвянето им.

В Интернет пространството съществуват множество рецепти за сач - от сач с пилешко месо, със свинско, зеленчуков сач, както и смесен през специални рецепти за гюзлеми например, за да стигнем до сачове, специфични за различни региони в България.

Каквото и да изберете, ако следвате горните кулинарни съвети, имате гаранция за вкусно ястие, с което ще впечатлите не само семейството си, но и гостите, които сте поканили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати