Какво се случва с тялото ни след една чаша алкохол?

Какво се случва с тялото ни след една чаша алкохол
Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Максималната безопасна употреба на алкохол е до 14 дози седмично, категорични са учени. Това са например 6 средно големи чаши вино. Но дори тогава алкохолът е токсичен.

Какво се случва с тялото ни след една чаша алкохол

Съставката в него, която причинява най-много проблеми, е етанолът. Той е отговорен за това да чувствате умора и да не сте отпочинали дори след вечер с една чаша алкохол. Вече попаднал в тялото ви, етанолът стига до черния дроб, който започва да го разгражда.

Първо го превръща в ацеталдехид, след което в ацетат. И двете са отровни съставки, които организмът ще се опита да изхвърли - в най-добрия случай чрез храносмилателната система, в най-лошия - чрез повръщане.

Увеличават се посещенията в тоалетната

Какво се случва с тялото ни след една чаша алкохол?

Алкохолът е диуретик, той потиска хормона, който кара бъбреците да задържат водата. В резултат те започват да освобождават повече вода и това ви кара да изпитвате нужда по-често да посещавате тоалетна.

Промени в мозъка

Веднъж попаднал в тялото ви, алкохолът започва да влияе на възбуждащите и задържащите невротрансмитери в мозъка. Влиянието на алкохола в общи линии води до това да не мислите трезво и следователно да правите неща, които не бихте правили в нормално състояние. Под отрицателен ефект са и центровете в мозъка, които отговарят за движението на тялото, дишането и съзнанието.

Сън, след който не сте отпочинали

Алкохолът ни вкарва в режим на стрес. Тялото го засича като токсин и впряга всички ресурси, за да се справи с него. Всяка доза алкохол отнема на тялото минимум час, едва след това организмът може да мине в състояние на покой. Тоест - след две големи чаши вино късно вечер, трябва да имате повече часове за сън, за да се събудите отпочинали и в кондиция.

Много неща играят роля при бързината на преработка на алкохола в тялото ни. Сред тях са възрастта, килограмите, дори расата.

Как алкохолът вреди на черния дроб

Добрата новина е, че черният дроб е регенетативен орган и малки количества алкохол няма да го затруднят кой знае колко. Една чаша, консумирана няколко часа преди лягане, не е опасна.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати