Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»За какво помага отварата от листата на боровинка

За какво помага отварата от листата на боровинка

MarinellaMarinella
Новак
8
Листа на боровинка

Листата от боровинки са изключително популярно средство срещу редица заболявания. Отвари, запарки и настойки от тях помагат за различни болежки.

Черната боровинка например, наричана още горска лечителка, има мощно противовъзпалително действие. В нея се съдържат много антоцианини, които са силно противотуморно средство. Също понижава кръвната захар, стимулира производството на инсулин.

Отвара от листа на черна боровинка нормализира нивата и на триглицеридите. Използва се и при възпаление на устната лигавица, като за тази цел се препоръчва да жабурите в продължение на няколко минути. Особено полезна е за хипертоници.

Отвара от листата на черна боровинка се комбинира много добре и с листа от черница. Комбинацията се използва начална форма на диабет. Дори отварата да е само от листа на черна боровинка, пак е полезна за диабетиците, тъй като стимулира работата на панкреаса.

Другият верен помощник е червена боровинка. Успешно лекува проблеми с бъбреците, редовното използване на отвара от листата на растението е чудесно средство срещу инфекции на уринарния тракт.

2 супени лъжици листа от билката, сварени за 5 минути в 300 милилитра вода, вършат чудеса с упорития и болезнен цистит.

Червената боровинка е изключително богата на антиоксиданти и е натурален антисептик. Популярна е и срещу развитие на тумори в стомаха, предпазва също от вътрешни паразити.

Отварата от листата на червена боровинка е отлично средство за борба с подаграта. Използва се още при простудни и вирусни заболявания, туберкулоза и бронхит. Помага да се предпазите от усложнения на горните дихателни пътища и успешно сваля висока температура.

Според народните поверия там, където хората хапват боровинки, болестите нямат място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати