Кето диетата води до диабет и затлъстяване! Учени обясняват

Кето диетата води до диабет и затлъстяване! Учени обясняват

Кето диетата е много известна и множество хора я използват, за да свалят килограми дълготрайно. Тя се характеризира с ниско съдържание на въглехидрати и висока употреба на мазнини. В един момент тялото изпада в т.нар. кетоза (откъдето идва и наименованието на диетата), когато тялото започва да гори мазнини. По този начин се намалява и теглото на хората.

Ново изследване с мишки обаче поставя въпроси пред полезността на известната и широко разпространена кето диета - особено по отношение повишаване риска от диабет. Изследването е разработено и проведено от учени от Швейцария, които поставят мишки на кето диета и наблюдават какво се случва в организма им. В ранните стадии на диетата учените забелязали, че мишките отбелязват доста слаба способност да регулират кръвната захар в сравнение с мишки, които са на диета с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.

Като причина за това те изтъкват факта, че черният дроб на мишките не се справял добре с възприемането на инсулина, т.е. появява се т.нар. инсулинова резистентност, която е един от основните рискове за поява на диабет при хората.

В допълнение този повишен риск може да се обясни и с факта, че при някои хора може да се повишат нивата на холестерол в организма при консумирането на високопротеинова диета и високомазнинна диета.

Диабет

Въпреки известните здравословни ефекти на кето диетата учените смятат, че трябва да се проведат още изследвания, които да дадат по-задълбочени данни относно влиянието на диетата върху организма.

Според професор Грант от Немския изследователски център за здравеопазване никой няма да развие диабет, докато е на кето хранене, просто защото приемът на въглехидрати е твърде нисък.

Също така твърди, че изследвания върху гризачи и кучета са провеждани и преди във връзка с кето диетата и те са показали нарушен глюкозен толеранс. Той казва, че черният дроб става инсулиноустойчив, но това е обратим процес, след като човек се върне към нормална и балансирана диета.

Естествено, едновременната консумация на храни, богати на мазнини, и такива, богати на въглехидрати, не е добра идея и точно тя може да доведе до повишен риск.

В същото време множество изследователи в областта на медицината говорят за очевидните ползи на този режим на хранене при хора с диабет и че проблемите могат да произтичат от това, че не е открит балансът в спазването на този тип диета при определени хора.

Още повече, че изследванията върху мишки не са гарант, че резултатите ще се повторят при изследвания при хора.

Затлъстяване

Факт е, че са нужни още множество изследвания, включително и такива върху дългосрочните . Засега са правени само краткосрочни такива. Те много по-точно ще покажат какви са ползите и какви са вредите от дадения режим на хранене.

Най-важното е да се съобразяваме с индивидуалните изисквания на организма, да се движим повече и да намалим консумацията на храни, които са вредни за нас.

Ако имате придружаващи заболявания, трябва да се консултирате с лекар преди започването на такъв режим. Хората с бъбречни заболявания например не могат да се лишат от въглехидрати и не бива да увеличават приема на протеини. Подобен е случаят с хората с диабет тип 1, при които рискът от кетоацидоза е вече голям.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати