Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите каши за закуска

Най-добрите каши за закуска

Мариана В.Мариана В.
Джедай
310917
овесена каша за закуска

Няма да се уморим да повтаряме, че закуската е най-важното ядене за деня, защото това е така. Правилно подбраната закуска е онова хранене, което ще ни държи сити през целия ден. В близкото минало мнозина от нас са започвали деня си вкусна каша, но постепенно тази здравословна закуска е била изместена от сандвичите, разните му там видове мюсли и какво ли не.

Истината е, че кашите са отличен вариант за закуска, подходяща както за малки, така и за пораснали деца.

Ето и три от най-добрите каши за закуска, с които да се погрижите за здравето на цялото семейство

Овесена каша

Безспорен лидер сред кашите за закуска е овесената каша, която може да присъства на масата ви всеки ден от седмицата. Освен че е много лесна за приготвяне, тя позволява да бъде адаптирана според вкуса на всеки у дома.

Достатъчно е да сварите овеса да готовност и да оставите всеки член на семейството да го гарнира както му харесва - с плодове, сметана, мляко, чия, ядки или каквото предпочита.

Овесената каша е много богата на фибри, които са отлично средство за намаляване на холестерола. Освен това тя се отличава със завидно ниско съдържание на мазнини, както и с т.нар. Бавни захари, които ни държат сити да по-дълго време, защото държат под контрол нивата на инсулин в организма.

За да бъде максимално полезна закуската ви от овесена каша, в никакъв случай не добавяйте допълнителна захар към нея.

каша с елда за закуска

Каша от елда

Един от продуктите, които се радват на все по-нарастваща популярност, е елдата. В миналото тя често е била грешно причислявана към семейството на житните храни, което е довело до нейното избягване от хората, които страдат от непоносимост към глутен.

Истината е, че елдата принадлежи към семейството на лапада, тя не съдържа никакъв глутен, но за сметка на това е изключително богата на антиоксиданти, фибри и минерали.

Малко известен факт е, че в елдата се съдържат многоповече белтъчини, отколкото в живото и за разлика от него е богата на лизин.

Препоръчваме ви да започнете деня си с каша от елда, за да намалите стреса, да подпомогнете лечението на депресии и да облекчите някои прояви на панически атаки.

В комбинация с мляко ще освежите мозъка си рано сутрин, ще повишите нивата на глутатион -изключително важен за здравето на мозъка ензим, който защитава мозъчната тъкан от различни метаболитни токсини.

Каша от просо

каша от просо
Снимка: Илиана Първанова

Просото е сред традиционните житни култури, които са типични за нашия регион. В наши дни хората свързват просото обикновено с храна за домашни любимци, като птици, папагали, но истината е, че тази зърнена култура има изключително богата история, която може да се проследи назад в миналото.

Смята се, че просото е било основна храна за хората, които са обитавали Африка и Северна Азия. Дори и днес близо една трета от населението на света консумира просо под една или друга форма.

Друга причина да предпочетете кашата от просо за закуска е, че то е безглутеново. Освен това дори една порция от него ще достави на организма ви солидни дози силиций, магнезий, мед и др.

Вареното просо има пухкава текстура, която го отличава от останалите пълнозърнести храни, то прилича на картофено пюре с него изразен орехов вкус. Отлична идея ще е да добавите към него обезкостени фурми, канела, кардамон или портокалов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest