gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при приготвянето на домашно сирене

Съвети при приготвянето на домашно сирене

приготвяне на домашно сирене
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Домашно сирене – кой приготвя все още сирене у дома? Мнозина ще си зададат този въпрос и имат право – тази дейност е рядко срящана днес.

Бабите на нашите баби са го правели преди години почти всекидневно, а сега – това е останало в миналото. Може би някъде по селата все още някой приготвя домашно сирене. А също и любителите на здравословното хранене в търсене на качествен продукт, защото няма по-истинско и по-вкусно сирене от това, което сам си направил.

Процесът при приготвянето на домашно сирене не е сложен, но има някои тънкости, които е добре да знаем, когато се захващаме с тази дейност. Основното, с което трябва да разполагаме, е сурово прясно мляко, мая за сирене, голяма тенджера, тензух или друг мрежест плат, морска сол.

Съвет номер 1 – преди да започнете да правите сирене, намерете от къде да се снабдявате с вкусно, пълномаслено прясно мляко без неприятна миризма.

Може да си купите такова от хора, които отглеждат животни. Опитайте различно мляко от няколко различни производители. Може също да е от различен животински произход. Кравето мляко е ненатрапчиво като вкус и аромат и от него се получава нежно, вкусно сирене.

Козето и овчето сирене са по-специфични, но пък се смятат и за много полезни. Важна особеност е, че през различните сезони млякото има различни свойства. Това е свързано с цикъла на размножаване при животните.

Как се приготвя сирене? Изсипвате прясното мляко в голяма тенджера, загрявате го леко на котлона, така че температурата му да достигне около 37-40 градуса.

И сега следва съвет номер 2 – за да се уверите, че температурата е най-подходяща, капнете капчица от притопленото мляко върху противоположната на дланта част от ръката си. Млякото не трябва да е по-топло от ръката ви. Може също да потопите кутрето си в тенджерата – не трябва да усещате, че ви пари. Ако сте го претоплили, оставете го да се охлади до телесна температура.

домашно сирене

След като се уверите, че температурата е подходяща, капвате съответното количество мая за сирене в затопленото мляко – за да разберете колко капки мая са ви нужни, следвайте указанията на шишенцето.

Съвет номер 3 – не забравяте да разбъркате добре, след като сте смесили маята с млякото. След това поставете капака на тенджерата и оставете да престои около два часа. Много е важно помещението, където се намира тенджерата, да е топло. След като престои, махнете капака и разрежете сгъственото мляко с остър нож на няколко части. Нека остане така още минимум 20 минути. От бялата гъста маса ще се отдели течност, наричана суроватка.

Следва финалният процес. Прехвърлете в предварително намокрен тензух гъстото мляко, завържете плата здраво и го закачете да виси някъде, така че да се отцеди и останалата част от суроватката. След 1-2 може да прехвърлите сиренето в кутия или да го притиснете с дъска или друга тежест, за да добие желаната от вас форма. 12 часа по-късно ще имате готово домашно сирене.

Осолете го със солта и изберете един от начините за консумация – прясносолно или узряло. За второто обаче ще трябва да почакате поне 45 дни. През това време сиренето трябва да е накиснато в саламура с морска сол.

Още един важен съвет – не изхвърляйте суроватката от приготвянето на сиренето. Може да я кипнете и ще получите вкусна извара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати