Малки тайни за вкусни дробчета

готвене на дробчета
Снимка: Анабел

Пилешките дробчета са част от традиционната българска кухня и любимо ястие на мнозина. Но как да си ги приготвим у дома така, че вкусът да конкурира този в механите и българските ресторанти? Има няколко малки тайни за готвенето на дробчета, които сега ще ви разкрием.

Почистете дробчетата перфектно!

Препоръчваме ви да изберете охладени дробчета. Замразените са по-капризни при подготовката за готвене, а и трябва да предвидите време за размразяване. Предлаганите в магазините дробчета не винаги са почистени добре.

А при наличието на остатъци от жлъчката, цялото ви ястие ще стане горчиво и неприятно на вкус. Може да попаднете на разфасовка, в която дробчетата са почти изчистени, но не забравяйте да махнете и всички ципи и жилки от тях. След това измийте старателно с хладка вода.

Отцедете добре измитите дробчета

Ако възнамерявате да приготвяте дробчетата на тиган, както са указанията в по-голямата част от рецептите, по тях не трябва да остава нито капка вода. След измиването ги изсипете в гевгир или друга купа с отвори на дъното. Нека престоят поне половин час, за да се отцедят напълно. Вече сте готови да си приготвите крехки и апетитни дробчета.

Използвайте краве масло!

вкусни дробчета

Най-вкусни дробчета ще получите, ако вместо олио, използвате краве масло за задушаване на ястието. Изберете високомаслено масло и сложете достатъчно количество в тигана. След това покрийте съдинката с похлупак. Ароматни и мехи – такъв ще е резултата от тази кулинарна процедура.

Кога се слага солта?

В рецептите за дробчета има различни препоръки относно момента на осоляването. Но за предпочитане е да добавите сол в дробчетата едва в края на готвенето. Така те ще останат най-крехки и най-меки. Използвайте морска или хималайска сол, която има и най-ценни качества. В края добавете и подправките, които предпочитате, за да запазите аромата им.

Малко алкохол в тигана – защо не?

Изключителен вкус на соса в ястието ще получите, ако добавите чаша бира, бяло или червено вино. Сипете алкохолната добавка в средата на приготвянето и задушете на тих огън. Когато сосът се сгъсти, дробчетата са готови. Бон апети!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати