Киселините в хранопровода сигнализират за болести

Киселини

Почти 40 на сто от хората по земното кълбо поне веднъж в живота си са страдали от киселини в хранопровода, а при голяма част от тях този проблем е постоянен, но те с времето просто са свикнали с него.

Киселините тормозят хората заради въздействието на стомашния сок върху хранопровода. Това става когато на мястото, където хранопроводът преминава в стомах не сработва природната защита.

Тогава стомашният сок действа дразнещо на лигавицата на хранопровода, като предизвиква ефект на парене. Причина за киселините може да е слабост на диафрагмения мускул, преминала в херния.

Тя се получава от тежки физически натоварвания, силна кашлица, запек и преяждане. Тогава киселините са постоянни. В някои случаи киселини могат да получат и хора, които нямат стомашни оплаквания.

Причина за това могат да станат някои лекарства, например аспирин. Това може да бъде последствие на преяждане или на консумация на твърде мазна или тежка храна, с която стомахът не може да се справи.

Запек

Киселини може да имат и бременните жени. Това се случва най-вече през втората половина от бременността, когато увеличената матка притиска стомаха и се получава изхвърляне на храна от стомаха в хранопровода.

Ако постоянно ви тормозят киселини, трябва да отидете на лекар, но не за да прегледа стомаха ви, а заради факта, че понякога киселините съпровождат заболявания на сърцето или нервната система.

Много често киселините възникват заради преяждане, както и от люта или прекалено въглехидратна храна. Ако сте изпили прекалено сладък чай, много мазна манджа или прясноизпечен хляб и имате киселини, това най-вероятно се дължи на храната.

Но ако това усещане се съпровожда с постоянно оригване, посетете лекар. А ако ви трябва домашно средство за бързо реагиране в такива случаи, веднага изпийте една чаена лъжичка растително масло – ефектът настъпва бързо.

При липса на лекарства можете да хапнете белени слънчогледови семки, както и да изпиете една чаша топло мляко. Една ябълка или морков също действа благотворно. Добра работа ще свърши и чаят от мента, както и от жълт кантарион, лайка или копър.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати