Кое растително мляко за какво се ползва?

Соево мляко

Растителните млека, като бадемово мляко, овесено мляко, вече класическото соево мляко и други, набират огромна популярност в световен мащаб. Хората преминават към тях по здравословни, морални или други причини. Но не това ще коментираме днес, а по-скоро кое растително мляко за какво се ползва.

Преди да преминем към това обаче, нека разберем какво е растително мляко!

Растителните млека представляват напитки, които не се приготвят от животински суровини. Те изглеждат като класическото прясно мляко от крава или овца, дори могат леко да наподобяват вкуса и мириса. Но имат различен състав. Ето защо те са по-известни и като веган мляко.

Растителните млека се предлагат като алтернатива на млечните продукти и се приготвят както следва: ядки (кашу, орехи, лешници, кокосов орех) семена (конопено семе, чия), зърнени храни (ориз, жито), бобови (соя и др).

Както забелязвате и сами, има голямо разнообразие от алтернативни млека. Затова е добре да знаем кое растително мляко за какво се ползва.

Веган лате

Овесеното мляко има неутрален вкус и може да бъде разбито в хубаво лате или капучино.

Кокосовото мляко е сред най-добрите алтернативи на млечни продукти, тъй като е кремообразно и може да бъде лесно разбито без допълнителни усилия. Когато избирате кокосово мляко, най-добре е да се ориентирате за разновидности в бутилка, а не за тези, които се предлагат в консерви, тъй като последните са мазни и могат да се отделят при приготвяне на топла напитка. С кокосово мляко може да приготвяте кокоски, ореховки, веган торти.

Соевото мляко също е отличен избор за пиещите кафе, тъй като има сравнително неутрален вкус и може да се разбърква с другите съставки, а не се отделя. Подходящо е и за направата на сурови барчета, сурови бонбони, веган сладолед и веган сладкиши.

Бадемовото мляко е още едно предложение за любителите на кафето. То е подходящо и за приготвяне на бадемови сладки, веган палачинки.

Веган палачинки

Млякото от кашу много прилича на бадемово мляко, но е малко по-пълноценно и има по-лек орехов вкус, което го прави идеален продукт за лате и протеинови шейкове за вегани.

Смеси от два или повече вида мляко също са популярни. Различните растителни млека ще имат различно хранително съдържание и могат да се продават подсладени или подсладени, като всичко това ще бъде посочено на опаковката на даден продукт. 

Поради тази променливост на хранителните вещества е трудно да се прецени колко здравословни са те. Но нищо не ви пречи да опитате и да проверите как се вписват тези напитки във вашия дневен режим.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати