Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Хранителни експерти: Хапвайте насекоми спокойно!

Хранителни експерти: Хапвайте насекоми спокойно!

Хранителни експерти: Хапвайте насекоми спокойно!

Един килограм насекоми съдържа около 600 калории, а един килограм царевица - 320-340 калории. Стряскащ факт, който е предпоставка учените да ни съветват да си похапваме по-често насекоми. Дори и да ви звучи като нещо невъзможно, отблъскващо и смехотворно, не бързайте със заключенията, защото нещата с внасянето на насекоми в дневното ни меню стоят сериозно.

Учените през последните години работят усилено в насока да внедрят ципокрилите в различни хранителни продукти, като паралелно с това обмислят маркетингова стратегия за умствена атака срещу напълно отхвърлящия подобно меню здрав човешки разум. В общата кауза производителите на храна и учените са си стиснали ръцете.

Хранителни експерти: Хапвайте насекоми спокойно!

В действителност в източната кухня приемът на насекоми под една или друга форма не е нещо необичайно и непознато. Практиката да се консумират пчели, мухи и други твари е разпространена и в Централна Южна Америка и Африка. Що се отнася до западните потенциални насекомоядци нещата стоят доста по-сложно и е нужна доста повече работа.

Хранителни експерти: Хапвайте насекоми спокойно!

Учените обаче са категорично, че похапването на насекоми е нещо полезно за организма. Насекомите съдържат множество полезни вещества. Ако ги похапвате под изсушена форма, това си е чист белтък, обясняват учените. Еколозите и биолозите също са страстни привърженици на храненето с насекоми. Според тях едно перфектно решение е, ако хората изяждат насекомите, които нанасят вреди на посевите, вместо човешкият вид да се самоотравя, използвайки различни токсични препарати в борбата с вредителите.

Яденето на насекоми си има и специален термин – ентомофагия. Специалистите са категорични, че ако по-често прибягваме към него ще сторим едно голямо добро на планетата. В крайна сметка примерите в плюс на насекомоядството са доста - в Бали например водните кончета присъстват редовно в менюто на хората, в Мексико сладко си похапват личинки на големи насекоми, а в Тайван пържените гъсеници са голям деликатес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ани
Ани
12.11.2014 18:24
Амииии... Да ти е сладко!
0
0
Gisele
Gisele
19.07.2013 16:13
Харесва ми статията, малко да размести прекалено консервативните закостенели и всезнаещи мозъчни клетки на българите! Насекомите са храната, която ще ядем в бъдещето. Така че, не се гнусете излишно. Насекомите могат да се ядат също така и във вид на брашно, което се влага в продуктите, като по този начин не се вижда самото насекомо. Насекомите са богати на протеини и белтъчини и съвсем нелоши на вкус, зависи от приготвянето.
2
3