Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Ново за вредата от консумацията на червено месо

Ново за вредата от консумацията на червено месо

Червеното месо е вкусно, но вредно

С близо 10 процента се увеличава рискът от сърдечносъдови заболявания, ако ядем дори само два пъти седмично свинско или телешко червено месо. Твърдението на група американски учени бе публикувано наскоро от британския таблоид Дейли мейл.

За да дадат научна обосновка на тъжната за любителите на месото констатация, учените от екипа на професор Норина Алън от Северозападния университет проучили хранителните навици и здравните досиета на около 30 хиляди души на средна възраст 53 години.

Изследването показало още по-страшната истина, че по-опасни от червените меса са преработените меса във вид на колбаси като традиционни наденици, свинска шунка, луканкови салами, пастърми.

Вън от графата с опасни за здравето меса е само рибата. За съжаление обаче, проучването на хранителните навици на участниците в изследването показало, че тя масово отсъства от менюто на средностатистическия човек.

Новината силно контрастира с по-стари изследвания, излезли през 2018-та и 2019-та година, които твърдят, че връзката между консумацията на месо и сърдечносъдовите заболявания е пренебрежително слаба.

За порция червено месо според екипа на Норина Алън се счита 115-грамово ястие. Две такива порции седмично водят до 3-процентен риск от преждевременна смърт. Що се касае до обработеното месо, една порция, включена в изследването, се състои от две наденички или от един кренвирш за вкусен хот дог.

Според данните честата консумация на червени меса и преработени меса увеличава лошия холестерол и повишава риска от запушването на жизненоважни кръвоносни съдове. Учените смятат, че наред със затлъстяването прекаляването с такива меса е сред водещите причини за високия процент на сърдечносъдови заболявания. Последните също така са признати за убиец номер едно в световен мащаб, изпреварвайки значително раковите заболявания и диабета.

Все пак учените успокояват, че не трябва напълно да преустановяват приема на червено месо. Намалете го обаче поне с 50 процента или до веднъж седмично. От друга страна, те съветват напълно да забравите преработените меса. В менюто трябва да присъстват повече бяло месо и най-вече риба, защото вредите от червеното месо не са за подценяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати