Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да хапваме разумно гръцка и индийска кухня

Как да хапваме разумно гръцка и индийска кухня

AdminAdmin
Администратор
95442k
Къри

Всяка себеуважаваща се дама знае, че трябва да внимава какво, кога и колко храна слага в устата си дневно. Диети, хранителни режими, непосилни понякога спортни упражнения са добре изследвана територия от женската суета. Не винаги остава време за специалните диети и внимателно приготвени в домашна обстановка блюда.

Доста често на модерната, работеща жена ѝ се налага да обядва, вечеря в някое заведение навън по време на бизнес среща или просто приятен следобед с приятели. Повечето ястия по ресторантите са безспорно нещо вкусно, от което е трудно да се лишиш.

За да не измъчвате себе си само със зелена салата, когато всички около вас хапват вкусно от апетитните и пикантни блюда в гръцкия или индийския ресторант, ето няколко основни правила към които да се придържате в такава ситуация. Гръцката и азиатската кухня са едни от най-коварните що се отнася до диетичен режим на хранене. Затова се пробвайте да излезете от капана им, като го заобиколите.

Когато седнете в някои гръцки ресторант е ясно – ще има стабилно хапване. Първото и основно правило е да помолите сервитьора да ви поднесе зехтина, типичен за средиземноморската кухня, отделно. Така ще можете сами да прецените какво количество да си сложите върху храната в чинията. Фалафелите са едно своеобразно изкушение в кулинарията на южните ни съседи, но се опитайте да им устоите.

Гръцка Салата

Вместо тях предпочетете за предястие лозови сармички. Ще се наложи да кажете „не” и на апетитния хумус или тарамасалата. За основно блюда може да си поръчате късчета сухо месо за кебап, ако обаче не са предварително потопени в масло. Печените на грил риба и месо от домашни птици са доста добро решение.

Разбира се, може да съчетаете всичко това с една богата салата от домати, краставици, маруля, лук, като уговорката е да не прекалявате със сиренето и маслините върху нея. Бъдете нащрек, ако решите да си поръчате морски дарове за основно блюдо – те трябва да са сервирани без допълнителна мазнина.

Китайска Манджа

Индийската и другите типове азиатска кухня са изключително апетитни и вкусни, но трябва да признаем, ужасно вредни. Причината за това е, че повечето ястия в индийската кулинария се приготвят с невероятно големи количества чисто краве или кокосово масло, което е един от най-големите врагове на здравословното хранене.

Трябва да се знае – азиатската кухня изобщо не е подходяща за тези от нас, които се опитват да се хранят диетично. Все пак, ако ви се случи да попаднете в някои индийски ресторант, има няколко манджички, които са позволени.

За предпочитане са тези, които са приготвени в глинени съдове или на грил, като оставите настрана висококалоричните макар и доста вкусни и пикантни сосове. Съветваме ви да си поръчате пиле тика, допиаца или скариди джалфрези. Ориз пулао или биряни са препоръчителни – поръчайте си обикновен. Може да замените ориза с хляб чапати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest