Защо тялото ви е щастливо от консумацията на богати на фибри храни

Защо тялото ви е щастливо от консумацията на богати на фибри храни

Фибрите са невероятно важни не само за храносмилането, но и за цялостното здраве на човек. Те подпомагат храносмилателната система, доставят полезни бактерии в стомаха и дебелото черво, което води до различни ползи за здравето.

Някои видове фибри могат също да насърчават загубата на тегло, да понижават нивата на кръвната захар и да се борят със запека. А това буквално ви зарежда с добро настроение и прави тялото ви щастливо.

Препоръчителният дневен прием на фибри е 25 г за жени и 38 г за мъже. Въпреки това повечето хора ядат само около половината от това количество или 15-17 грама фибри на ден.

За щастие, увеличаването на приема на фибри е сравнително лесно – просто интегрирайте храни в диетата си, които имат висок процент фибри на грам.

Ето и няколко предложения как да увеличите приема си на полезните съставки.

Семената от чия са един от най-добрите източници на фибри. Те са високо хранителни, съдържат големи количества магнезий, фосфор и калций. Едва 100 грама от тези малки семена могат да ни осигурят 35 грама фибри.

Защо тялото ви е щастливо от консумацията на богати на фибри храни

Бадемите са изключително популярни и вкусни ядки. Те са с много високо съдържание на хранителни вещества, включително здравословни мазнини, витамин Е, манган и магнезий. В тях има около 12.5 грама фибри на всеки 100 г.

Овесените ядки са сред най-здравословните зърнени храни на планетата. Те са с високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това съдържат мощни разтворими фибри, наречени овесен бета-глюкан, който имат големи благоприятни ефекти върху нивата на кръвната захар и холестерола. С всеки 100 грама овесени ядки може да си осигурите около 10.6 г фибри.

Има няколко изключително важни предимства от повишения прием на фибри. Той нормализира движенията на червата и подпомага отделянето на вредните за организма вещества. Също така помага за поддържането на здравето на червата. Диета с високо съдържание на фибри може да намали риска от развитие на хемороиди и колоректален рак.

Защо тялото ви е щастливо от консумацията на богати на фибри храни

Проучванията показват също, че храните с високо съдържание на фибри могат да имат ползи за здравето на сърцето, като например намаляване на кръвното налягане и възпаления.

Фибрите подпомагат контрола на нивата на кръвната захар. При хора с диабет фибрите, особено разтворимите фибри могат да забавят усвояването на захарта и да помогнат за подобряване на нивата на кръвната захар.

Увеличеният прием на фибри помага за постигане на здравословно тегло. Храните с високо съдържание на фибри са по-засищащи, така че е много вероятно да ядете по-малко и да останете сити по-дълго време.

Не на последно място, фибрите ви помагат да живеете по-дълго. Проучванията сочат, че увеличаването на приема на диетични фибри е свързано с намален риск от смърт от сърдечносъдови заболявания и всички видове рак.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати