gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е добре да ядем черен чесън?

Защо е добре да ядем черен чесън?

Защо е добре да ядем черен чесън?
Снимка: producebusinessuk.com

Черният чесън е изключително полезен за здравето на човека. Той съдържа многократно повече полезни вещества от обикновения чесън и има по-добри вкусови качества. Осигурява на тялото пробиотици и антиоксиданти.

Черният чесън е богат на цинк, магнезий, калций, калий, желязо, фруктоза и витамин В1. Водородния пероксид се съдържа естествено в организма ни, но и в черния чесън, който е мощен дезинфектант и помощник на имунната система. Алицинът е в по-малки количества, отколкото при нормалния чесън, но за сметка на това всички други полезни микроелементи са значително повече.

Той няма характерната миризма на чесън, която е неприятна за някои. Това го прави подходящ за деца и дава възможност на човек да го консумира по всяко време на деня, без да се притеснява от лош дъх.

Черен чесън
Снимка: dreamstime.com

Черният чесън, наричан още ферментирал чесън, се приготвя по специална технология, идваща от азиатските страни. Благодарение на техните традиции в приготвянето на билки, корени и други продукти чрез ферментация, те успяват да увеличат в пъти полезните свойства на храните и да ги съхраняват по-дълго време.

Черният чесън се усвоява по-лесно от организма, отколкото обикновения.

Въпреки че видът му не е особено привлекателен, той има отлични вкусови качества, напомнящи карамел. Люспата на скилидката си остава бяла, но вътрешността ѝ почернява и се сбръчква, подобно на стафида.

Процесът на ферментацията е дълъг и трудно може да бъде произведен в домашни условия. За целта той трябва да престои около два месеца в специална камера, която му осигурява постоянна влажност на въздуха и висока температура.

Черният чесън на трапезата ни много често идва от Испания, въпреки че истинската му родина е Китай.

Ежедневното приемане на черен чесън предпазва от редица заболявания и може значително да подобри здравословното състояние на човек. Той подпомага функциите на бъбреците и предпазва черния дроб от заболявания. Подобрява кръвообращението, пречиства кръвта и предотвратява натрупването на холестерол по стените на кръвоносните съдове.

Черният чесън помага при заболявания на сърдечносъдовата система, стомашно чревния тракт, онкологични проблеми, атеросклероза и нестабилно кръвно налягане. Стопира възпалителни процеси и лекува простудни заболявания. Препоръчително е да се приема при борба с наднорменото тегло и безсъние.

Черният чесън е приложим в множество рецепти, а също така от него може да бъде приготвена и подхранваща маска за коса. В азиатските страни често се добавя към здравословни напитки. Черен чесън се предлага и на българският пазар.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати