Пушеното пиле е по-вкусно, ако го направите сами

Пушено пиле

Пушеното пиле, което изкушава с вкуса и аромата си, е любимо на много българи. Но начинът, по който се постига вкусът й, не е известен на всички. Процесът на опушването е известен от древни времена.

Той се е използвал най-вече за консервиране на месото, който му придавал специфичен вкус и аромат, а освен това позволявал дълго време да се съхранява, преди да се консумира. Като се подлага на въздействието на дим и въздух, месото придобива антиокислителен ефект.

Това не дава дълго време на болестотворните бактерии да се размножават. Днес обаче подобна причина едва ли би накарала някого да посегне към пушеното месо. Но за пикник или дълъг път то е незаменимо.

Колкото до полезните свойства на пушеното пиле, то те са толкова, колкото и във вареното пиле или в приготвеното на пара. Разликата се състои в това, че в пушения продукт има определен набор подправки.

Положителните фактори, които биха накарали много хора да си купят пушено пиле, са следните – то се съхранява до 48 часа без хладилна камера, има специфичен вкус и аромат и добре се съчетава с други продукти.

Пиле

Вместо да си купувате пушено пиле, което при опушването във фабрични условия няма как да се размине с различните видове консерванти, което го правят още по-издържливо, по-добре си направете домашно пушено пиле.

Това ще гарантира не само по-добрия му вкус, но и прекрасните му полезни качества, които ще се запазят изцяло. Повечето рибари имат специален апарат за опушване, така че може да заемете от приятел-рибар.

За да получите пушено пиле, първо разрежете изчистеното му тяло на две и го начукайте с дървено чукче или го сложете между две дъски за рязане и го ударете с нещо тежко.

Това се прави, за да станат по-меки костите и ставите и да излезе от тях мозъкът. След това стоплете вода и пригответе разтвор с помощта на половин супена лъжица сол, дафинов лист, две скилидки нарязан наситно чесън, черен пипер на зърна, малко канела, една чаена лъжичка захар и половин чаена лъжичка джинджифил.

Освен това ви трябват и три супени лъжици оцет. Сложете пилето в дълбока тенджера и го залейте със соления разтвор. Оставете да престои две денонощия. След това извадете пилето и направете разрези, в които мушнете скилидки чесън и парченца сланина.

За няколко часа пилето трябва да виси закачено, след това да започне опушването. Първоначалното нагряване трябва да е максимално, благодарение на него се получава блясъка върху кожата на пилето.

По време на опушването пилето периодично се потапя в соления разтвор, за да стане по-ароматно. Пушеното пиле придава невероятен вкус на салата Цезар, както и на руската салата.

5 2
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Един
Един
05.02.2016 09:14
Неграмотна работа !
3
0
Илияна Димова
А по какъв начин се извършва самото опушване на пилето
6
1
Тодор
Тодор
27.03.2014 14:37
За колко часа се опушва?
6
1
Румен
Румен
30.01.2014 20:15
колко часа се опушва
5
0
Ани
Ани
24.09.2013 19:09
Не ми стана ясна технологията на самото опушване.С какво и как се прави?
6
0
Богомил
Богомил
15.05.2013 13:26
Много подробна рецепта,но е за подготовка за пушено пиле,а не за пушено пиле.Предлагам да смените заглавието за да не заблуждавате читателите.
11
0