Защо трябва да пиете какао редовно? Още нови ползи

Защо трябва да пиете какао редовно? Още нови ползи

Какаото се добива от плодовете на вечнозелено дърво, което се среща в Централна и Южна Америка и Африка. Ядливите части на какаовите шушулки и зърната в тях се подлагат на изсушаване и ферментация, след което се обработват, за да се направи какао на прах, какаово масло или шоколад.

Какаовият прах е кафяв, със специфичен приятен аромат и горчив вкус и най-често се употребява за направата на гореща напитка.

Какаовите зърна и техните лечебни свойства са всепризнати и полезните им вещества се тачат от много векове насам. Неслучайно испанците наричали какаото черно злато.

В какаото се съдържат полезни теостероли. Това са вещества, които в човешкия организъм се превръщат в полезния витамин Q, който подпомага лечението на деца и възрастни от сериозни заболявания.

В състава на какото влизат повече от 300 различни химични съединения и притежава високи антиоксидантни свойства. Добър източник е на протеини, калций, магнезий, сяра, каротин, тиамин, рибофлавин, флавоноиди, антиоксиданти и незаменими мастни киселини.

Какао

Всички изброени елементи, взети заедно, възбуждат естественото възникване на фитохимикали в тялото, които имат невероятни ползи за целия организъм. Понижават лошия холестерол, подобряват сърдечната функция и намаляват риска от рак.

Какаото действа благоприятно и върху здравето на сърдечно-съдовата система, като понижава кръвното налягане, подобрява функциите на съдовете и стимулира глюкозния метаболизъм.

Не са за подценяване и ползите, които носи за мозъка – какаото на прах освобождава някои хормони като ендорфини, фенилетиламин, анандамид и серотонин, които се наричат още хормони на щастието.

Скорошни проучвания установяват, че какаовата напитката оказва благоприятен ефект върху кръвообращението и подобрява двигателната способност при хора над 60 годишна възраст.

Американски учени провели изследване, в което взели участие 44 души, страдащи от периферна артериална болест (стеснение на артериите). Те били наблюдавани в рамките на 6-месечен период, по време на който, консумирали по три чаши какао дневно. В крайния етап на експеримента участниците били подложени на тест за двигателна активност.

Какаова напитка

Резултатите отчели, че възрастните хора, които ежедневно пиели какао, значително подобрили способността и издръжливостта си за изминаване на по-дълги разстояния в сравнение с началото на изследването.

Специалистите отдават заслугите за това на съединението епитехин, което подобрява кръвообращението в прасците и повишава подвижността на участниците за по-дълго време.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати