gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Традиционни български сирена

Традиционни български сирена

Ваня СтойчеваВаня Стойчева
Помощник Готвач
37147131
Традиционни български сирена
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
Виж ››

Свикнали сме да използваме сирене за салати, баници, филийки и миш-маш. Знаем си, всяко бяло сирене става за тези бързи и лесни рецепти. Традиционното българско сирене е подходящо за термична обработка на скара, подходящо е в комбинация със сурови салати и би могло да се използва за готвене в ястия и гозби.

За всеки вид обработка обаче следва да се избира различно сирене според неговата твърдост, зрялост и осоленост. В магазинната мрежа се продават различни видове сирена, всяко от тях със своите уникални характеристики, получени в зависимост от вида мляко. Разнообразието е твърде голямо, но ние ви препоръчваме специализираните млекарници, в които ще ви съдействат в избора според кулинарната идея, която имате.

Камамбер и Бри са много вкусни, обработват се лесно и са незаменими при комбинация със зелени салати и табулета, колкото и да ги харесваме обаче, цената им е неатрактивна за честа употреба в ежедневието. Да, при повод или гости, да, за разнообразие и наслада, но надали можем да си ги позволим ежедневно.

Българско краве сирене

В ежедневното си желание да достигнем до различна и интересна рецепта, ние често експериментираме. Добавяйки различни видове традиционни бели сирена, в различна комбинация на твърдост и вкусови качества откриваме, че използването на зряло овче сирене е подходящо за много рецепти в ежедневната кухня. Не е скъпо, при термична обработка не се размеква излишно, запазва вкусовите си качества и придава на приготвяната храна неповторим и различен вкус.

Много от популярните скъпи френски сирена са с основен продукт овче мляко, оттук и комбинирането на рецепти с традиционното българско овче сирене, което е характерно с качествата си и яркост на вкуса, е ново откритие за гурме вкусовете.

Козето сирене е един малък шедьовър само по себе си, безспорни са и ползите му за здравето ни. Комбинирано в каквато и да е рецепта, сурово или термично обработено, то ще изпъкне и ще ни впечатли с нетрадиционният си модерен и интересен гурме вкус.

Сирене за десерт - звучи нелогично, етимологията на думата е от литовски език и значението и е солен. Но печеното овче или козе сирене може да бъде поднесено и като десерт с всички видове сладка. Особено подходящи за десерт са пресните и меките сирена. Те могат да се приготвя както по класическа рецепта, така и от различни комбинации на млека: краве и козе, краве и овче, както и овче и козе мляко, но у нас тези комбинации са популярни предимно в районите на производство на млякото и все още не са се наложили за честа употреба.

Българско сирене

Истинският, наситен вкус на българските сирена е автентичен, той е на трапезата ни от векове и е генетично заложен във вкусовата гама, която ние лесно разпознаваме и високо оценяваме.

За да разчупим ежедневието си и за да избягаме от рутината на винаги вкусното краве сирене, е необходимо само да се огледаме какво се предлага в магазинната мрежа. А ако искате да опитате нещо наистина различно, то може да пробвате и биволското сирене, но както споменахме по-горе за други видове сирена - за повод или гости, за разнообразие и наслада.

Нека всички се насладим на класическите продукти във фината кулинария, насочена към задоволяване на желанието ни да консумираме храната предимно за удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати