gotvach.bg»Статии»Любопитно»Хигиена при готвене - какво трябва знаем?

Хигиена при готвене - какво трябва знаем?

Хигиена при готвене - какво трябва знаем?

Кухнята е едно от най-важните места в нашия дом. Място, къде с любов и старание приготвяме храна за нашето семейство, близки и приятели.

Средно всяка домакиня прекарва по 9-10 часа седмично в готвене. Ето защо е от изключително значение да се спазват основни правила на хигиена при готвенето.

1. Чисти ръце

Миенето на ръце е основата на хигиената в кухнята. Бактериите се пренасят много лесно, така че задължително си мийте ръцете старателно преди и след готвенето. Използвайте топла вода и сапун, а после подсушете с чиста кърпа.

Хигиена при готвене

За да предотвратите разпространение на бактерии, е важно да забърсвате също всичко плотове, шкафове и маси преди и след всяко готвене.

Едно от нещата, на което трябва да се обърне и специално внимание, това е дъската за рязане. Измивайте я щателно задължително след всяка употреба. Хубаво е да разполагате с няколко, които да използвате разделно за различните видове продукти - риба, месо, зеленчуци, млечни продукти и хляб.

Правилно съхранение на храни

Следващото важно правило в кухнята е безопасното съхранение на хранителните продукти и сготвените ястия. Винаги проверявайте срока на годност на продуктите и не правете компромис да използвате нещо с изтекъл срок.

Когато прибирате храна в хладилника, покрийте я с фолио или използвайте подходящ съд с капак. Никога не поставяйте топла храна в хладилника.

Старайте се да поддържате този кухненски уред безупречно чист и подреден. Ако забравите стара или изгнила храна вътре, има опасно тя да предаде плесен и бактерии и на останалите продукти.

Хвърляйте боклука всеки ден

Хвърляйте боклука всеки ден за добра хигиена

Всекидневното събиране на отпадъци е от решаващо значение за чистотата в кухнята. Кухнята се превръща в среда за разпространение на бактерии, ако продуктите започнат да гният. Изваждайте боклука всеки ден, за да избегнете неприятни миризми и да поддържате хигиена в кухнята.

Хигиена и в начина на готвене

Ако храната не е напълно сготвена, опасните микроорганизми могат да причинят отравяне. Задължително се уверете, че не сервирайте недобре изпечено месо. В процеса на готвене никога не оставяйте храна до сурово месо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати