Лимонът и неговата кора - първи помощници в кухнята

Лимонът и неговата кора - първи помощници в кухнята

Ако животът ви даде лимон, направете лимонада! Но какво да правите с лимоновите кори?

Лимоновият сок съдържа около 5-6% лимонена киселина и ниво на pH между 2 и 3. Това го прави идеален помощник за безопасното почистване на кухненските повърхности и петна от минерален произход.

Ето няколко начина за използване на лимон и лимонова кора в кухнята:

1. Премахване на мазни петна с лимон

Мазна плака върху кухненски съдове? Мазни петна върху плота за готвене? Ако вашата кухня е жертва на прекалено готвене, опитайте се да отстраните мазните петна с помощта на половин лимон, преди да прибегнете до токсични почистващи препарати. Изсипете малко сол (за абразия) върху половин лимон и разтрийте върху мазното петно, след което избършете повърхността със суха кърпа. Внимавайте с мраморните повърхности или други чувствителни към киселина.

2. Почистване на чайника и кафемашината с лимон

За да премахнете образувалия се в чайника варовик, напълнете го с вода, добавете шепа ситно нарязана кора от лимон и поставете всичко на огъня. След като заври, оставете чайника с тази течност да престои един час, изсипете течността и изплакнете чайника добре. За да почистите кафемашината, сложете в нея лед, сол и лимонова кора, разклатете добре за минута-две и изплакнете. Ще блесне!

3. Почистване на микровълновата фурна с лимон

Почистване на микровълнова с лимон

Готвенето в микровълновата печка, особено когато е неуспешно, обикновено води до влошаване на чистотата ѝ. Петната могат да изглеждат като изсушен цимент. Преди да вземете химически препарат за почистване, опитайте това: добавете лимонова кора в купа, наполовина напълнена с вода, в микровълнова фурна. Включете печката с пълна мощност за 5 минути, оставете водата да заври и парата да се кондензира по стените на микровълновата. След това просто извадете съдовете и избършете цялата тази мръсотия с влажна кърпа.

4. Дезодориране на кошчето за отпадъци с лимон

Можете да използвате лимонова кора, за да дезодорирате мястото с най-неприятните миризми - кошчета за боклук, и да предадете на кухнята свеж аромат. Между другото, това е добра последна употреба на лимона след използването му за някои от тези съвети.

5. Полиране на хромирани повърхности с лимон

Минералните отлагания върху хромиран кран, както и върху други повърхности от този метал, могат лесно да бъдат отстранени с лимон. Разтрийте такава повърхност с половината изцеден лимон, изплакнете и леко полирайте с мека кърпа.

6. Полиране на медни повърхности с лимон

Половин лимон, потопен в сол или сода за хляб, може да се използва за почистване и освежаване на чинии, изработени от мед, месинг и неръждаема стомана. Необходимо да разтриете замърсеното място с половинка лимон и да оставите за 5 минути. След това трябва да измийте съдовете с топла вода и да ги полирате сухи.

7. Почистване на мивката от неръждаема стомана

Използвайте същия метод като за почистване на хромирани повърхности.

8. Репелент срещу насекоми с лимон

Лимон и лимонови кори

Много животни имат отвращение към лимонената киселина. Можете да отрежете лимон и да поставите филийки на прага на вратите, на первазите на прозорците, близо до пукнатини и дупки, през които неканените гости като мравки и други вредни насекоми могат да влязат във вашия дом.

9. Приготвяне на ароматизиран овлажнител за въздух с лимон

Ако през зимата въздухът в дома ви е сух, лимонът ще дойде на помощ. Напълнете съдове с вода, сложете лимоновата кора във водата и поставете на печката. След като заври, оставете течността на слаб огън за известно време. Въздухът ще се овлажни и изпълни със свеж аромат.

10. Освежете дъската за рязане с лимон

Поради ниското pH лимонът има антибактериални свойства, което го прави отличен инструмент за почистване на много кухненски повърхности, включително дъски за рязване. За дезинфекция разтрийте повърхността на дъската с половин лимон, оставете за няколко минути и изплакнете.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати