Ползите от костилките на маслините

Ползите от костилките на маслините

Маслините са изключително полезни, тъй като съдържат редица ценни вещества, необходими за поддържането на добро здраве. Малко известен обаче е фактът, че и маслиновите костилки имат много благотворно действие и могат да се използват под формата на лек.

Бързаме да уточним, че костилките могат да се приемат вътрешно само и единствено, ако предварително са стрити на прах. Поглъщани цели, те не само че няма да могат да се разградят в стомаха ни и ще излязат по стандартния път, но и могат да създадат редица проблеми на отделителната система.

Затова най-ефикасният начин е да бъдат смлени или счукани на ситен прах. За да се улесни процесът на смилането им, е добре предварително да бъдат леко изпечени.

Една от най-ценните свойства на маслиновите костилки е да свалят кръвната захар. Това ги прави особено подходящо спомагателно средство за лечение на диабет, като най-вече може да се прилага там, където контролът на заболяването чрез стандартната медицина не е най-добър.

Костилки от маслини

Може да се приемат по два начина – стрити на прах или на отвара от маслинови костилки. Във втория случай се приготвят, като в литър вода се сваряват 70-80 костилки. Варят се в продължение на 20-ина минути или докато водата не остане приблизително 700-800 милилитра. Дозировката е по 2-3 чаени лъжички два пъти дневно – най-добре сутрин и вечер.

Стритите на прах костилки от маслини имат благотворно действие при лениви черва и като цяло подобряват работата на отделителната и храносмилателната система. Също така осигуряват отлична детоксикация, отвеждайки бързо токсините от тялото. Това води до подобряване на обмяната на веществата, което се отразява благотворно и върху телесното тегло.

Отвара от маслинови костилки

Приема на прах от маслинени костилки е чудесна профилактика на образуване на камъни в бъбреците и жлъчката. Те също подобряват работата на сърцето и белия дроб, като специфиччно се препоръчват при астма. Смята се също, че повлияват добре работата и на щитовидната жлеза, като нормализират функцията ѝ.

Освен за вътрешно приложение маслиновите костилки на прах са подходящи и за външно приложение. Известно е, че влияят много добре при оточност на тялото.

Бърз лечебен ефект се постига при лечение на болно гърло и подути лимфни възли с компрес от маслинени костилки. Те може да са стрити или просто счукани, но на дребно.

Със същия компрес може да се налага и отокът, предизвикан от заболяването заушка.

Оптималният прием на маслини и маслинови костилки за ден са 7-8 маслини и 3-4 стрити хубаво на прах костилки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати