Страдате от подут корем и газове след хранене? Ето защо

подут корем след хранене

Едни от най-неприятните неща са газовете и подуването на корема. Много хора се сблъскват с този проблем след хранене. Те създават изключителен дискомфорт на човека и могат да окажат негативно влияние върху ежедневните му навици.

В случай, че винаги след хранене, коремът ви се подува, вероятно се дължи на някоя от следните причини:

Храните се бързо или прекалено много

За да се разпадне храната достатъчно, а и за да се усвои от организма, трябва да наблегнете на дъвченето. Някои храни се усвояват още в устната кухина, ако са сдъвкани достатъчно добре. Такива, например, са простите захари.

При дъвченето слюнката се насища с хранителни ензими, които помагат за храносмилането. Чак след това храната слиза надолу по храносмилателния тракт. Ако не я сдъвчете правилно, тя няма да се оформи в подходящия вид, благодарение на който ще бъде обработена правилно.

бързото хранене причиняват подут корем

В случай, че храните много бързо, рискувате да нарушите процеса на храносмилане. В резултат на това се получава подуване на корема, газове, запек или диария – с други думи – силен дискомфорт. Ако преяждате, се случват същите процеси или по-скоро – не се случват.

Храните, които предизвикват газове

Друга причина за появата на неприятни газове и подуване на корема са храните, които консумирате. Вероятно сте забелязали ефекта на част от тях, след като сте ги консумирали. Такива са бобовите култури, зелето, броколите, карфиолът, брюкселското зеле. Храните, които причиняват газове са и тези с изкуствени подсладители – сладкиши, вафли, десерти или бонбони.

Тези храни трудно се усвояват от организма и водят до този дискомфорт, за който говорихме досега. Храните, които съдържат глутен също причиняват запек, подуване на корема и газове. Особено силно го усещат хората с алергии към глутена.

Заради добавените изкуствени захари и подсладители, газираните напитки също не са подходящи, ако страдате от по-горните състояния.

Прекалено много фибри

фибрите причиняват газове

Плодовете, които съдържат прекалено много фибри, също причиняват подуване на корема. Тези храни се усвояват по-трудно от организма, въпреки полезните им свойства.

Подуването на корема може да е знак за заболяване

Една от възможните причини да изпитвате дискомфорт след хранене е синдромът на раздразненото дебело черво. Това състояние води до газове, подуване на корема и други подобни неразположения. Газове се причиняват и при непоносимост към лактоза или цьолиакия.

Бавното храносмилане и метаболизъм са причина за констипация. В резултат на слабата перисталтика на червата може да се стигне до газове или подуване на корема.

Слаб имунитет

Слабият имунитет също е сред причините за подуване на корема и газовете. Възможно е да става въпрос за инфекция с паталогични бактерии. След като навлязат в дебелото черво, те влияят на функциите му.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати