Съвети за готвене с пресни билки

пресни билки
Закачалка за торби за боклук-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
14.63 лв.
Виж ››

Няма да ви убеждаваме от предимството да готвите с пресни билки, защото по този въпрос е говорено много.

Преди да ви покажем как да готвите с тях обаче, вероятно ще е добре да споменем, че ще ви е много по-изгодно да отглеждате любимите си билки в саксии у дома, отколкото всеки път да търчите до магазина, за да се снабдявате с тях.

Билки и подправки като риган, магданоз, босилек, мащерка и т.н. лесно се отглеждат в сандъчета или саксии в домашни условия, особено ако разполагате със зимна градина.

А ето ги и нашите съвети за готвене с пресни билки:

Пресните билки винаги трябва да бъдат много добре измити. Това може да отнема малко повече време, ако ги сравняваме с изсушените, които пристигат до нас готови за употреба, но няма нищо по-ароматно от пресните билки и подправки.

Измиването на пресни билки става най-добре чрез използването на центрофуга за измиване на листни зеленчуци. Тя е не е скъпа (около 10 лв.), лесна е за употреба и ще премахне излишната вода от пресните билки.

готвене с пресни билки

За разлика от сухите билки, които в по-голямата си част се слагат в "разгара" на топлинната обработка на различните ястия, пресните билки се добавят в края, за да се усеща по-силно ароматът им. Типичен пример е пилешката супа, поръсена с пресен магданоз.

Но това важи и за всички останали ястия. Така например, ако приготвяте спагети и искате да усещате силен аромат на босилек, то добавете към соса си в началото на готвенето малко сух босилек, а когато вече сте готови да го изключите, го поръсете и с пресен босилек.

Ако искате да сготвите дадено ястие само с пресни билки, без да използвате сухи, то имайте предвид, че количеството на пресните билки е около 1. 5 пъти повече отколкото това, което бихте използвали, ако те бяха изсушени.

Някои билки имат по-здраво стебло и за да премахнете листенцата от тях е необходимо да ги откъснете напречно на стъблото им, а не да ги късате наред. Пример за първия вариант е риганът, а за втория - босилекът.

Не изхвърляйте стебълцата на билките, защото повечето от тях са също ароматни и можете да ги прибавяте към ястието си. Просто след като то е сготвено ще трябва да ги премахнете, преди да го поднесете на трапезата. Надали ще искате някой да се задави с някоя клонка.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати