Храните, за които трябва да забравите през зимата

Храните, за които трябва да забравите през зимата

През зимния сезон дейността на нашия организъм се променя. Имунната ни система отслабва, забавя се обмяната на веществата и действието на хормоналните функции. Физическата ни активност намалява, следователно се понижава и разходът на енергия.

Вследствие на по-късия ден производството на мелатонин намалява и това се отразява на настроението ни.

За да поддържаме добро здраве през студените зимни дни, е необходимо да си осигурим пълноценен хранителен прием, трябва да консумираме разнообразна храна, но също така е желателно и да избягваме някои продукти, които не само не са полезни, а дори могат и да бъдат вредни за здравето ни.

Ето кои са храните, за които трябва да забравим през зимата.

Захар

Неслучайно захарта е наричана бялата смърт. Тя има пагубно действие върху психическото и физическо здраве на организма. Освен че е основна причина за трупане на излишни килограми и отключване на редица заболявания, тя повлиява неблагоприятно и на ума, доброто настроение, съня и нивата на енергия. Също така особено през зимата може да засили или подпомогне депресивни състояния, тъй като намалява нивата на допамин в организма и повишава възпалителните процеси в тялото.

Червено месо

Червеното месо не е добра храна през зимата

Червеното месо е чудесен източник на протеини, но прекомерната му консумация се свързва с повишения риск от появата на някои сериозни заболявания като рак на дебелото черво, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и др. През зимния сезон тази храна може да създаде проблеми с храчкоотделянето, затова не прекалявайте с него, а наблегнете на риба или пилешко месо.

Готовите салати

Готовите миксове салати са предпочитан вариант за бърз обяд или лесна гарнитура към вечерята за така забързаните и натоварени работещи хора, на които времето все не стига. През зимата обаче качеството на зеленчуците не е никак добро, имат по-малко фибри и витамините, съдържащи се в тях, са по-малко здравословни. Това се дължи на факта, че зеленчуците се произвеждат в оранжерии и се подхранват с всевъзможни препарати, за да узреят по-бързо, тъй като зимата не е естественият им сезон за отглеждане. В допълнение към всичко това - и цената им е доста висока.

Млечни продукти

Намалете млечните продукти през зимата

През студените зимни месеци консумацията на някои млечни продукти като прясното мляко, изварата и котидж сиренето е препоръчително да се намали, тъй като този вид храни могат да повишат секрецията на слуз от жлезите, а това оказва влияние на цялостното благосъстояние на организма.

Ягоди и боровинки

Тези плодови изкушения са любими на много хора. И има защо! Ягодите изобилстват на витамин С и са богати на колаген, а боровинките стимулират мозъчната дейност. Но не бива да забравяме, че техният сезон е през лятото и изброеното се отнася за сезонно узрелите плодове. Тези, които са отглеждани оранжерийно, със сигурност не носят такива ползи за организма.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати