Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за приготвяне на перфектните брускети

Съвети за приготвяне на перфектните брускети

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
брускети

На пръв поглед може да изглежда, че приготвянето на това вкусно италианско предястие е просто, но дори и такова обикновение ястие има свои правила и етапи на приготвяне.

Ако смятате, че за да направите неустоимо вкусни брускети, е достатъчно да изпечете парче хляб и след това да го овкусите със зехтин и ситно нарязани домати, грешите. За да приготвите перфектната брускета, трябва да спазвате строги правила!

Хляб

Да започнем с хляба, който е в основата на тази рецепта.

В идеалния случай използвайте домашен и прясно изпечен хляб, тъй като има хрупкава коричка и компактна структура. Такъв хляб перфектно абсорбира подправката, без да се рони в ръцете.

Не препоръчваме употребата на нарязан и пакетиран хляб, замразени хлебчета в пакет или пълнозърнест хляб от супермаркета. Всичко това е далеч от оригиналната рецепта.

Подготовка

перфектни брускети

Хлябът за брускети трябва да е топъл и хрупкав. Можете да постигнете това, като го държите във фурната известно време, или в тиган без олио, но една брускета никога няма да се окаже толкова вкусна, колкото тази, която се оформя от филийки хляб, леко изпечени на гореща скара.

Просто нарежете хляба на доста дебели филийки и след това го запечете по една или две минути от всяка страна до златисто-кафяво от външната страна (не прекалявайте, средата трябва да остане мека).

Оформяне

След това с прясна скилидка чесън намажете хлебчетата (докато са още топли) и залейте със зехтин. Леко поръсете и с качествена сол.

Като завършек препоръчваме лятната класика: пресни домати с няколко листа босилек.

Ако имате много гости, пригответе предварително дресинга за брускетите: нарежете на малки парченца доматите и ги подправете със зехтин, добавяйки босилек и сол.

След това, когато филиите хляб са готови, веднага поставете пълнежа отгоре и сервирайте брускетите на масата.

Друга тайна на идеалната брускета е моменталната й консумация.

Хлябът трябва да се готви, подправя и след това да се изяде веднага, в противен случай дресингът ще го накисне, което прави филийките не така хрупкави, а меки и влажни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest