Витамини и минерали, които диетите ограбват от тялото ни

Витамини и минерали, които диетите ограбват от тялото ни

В днешно време хората се хранят по различни начини, спазват различни диети и се лишават от едни или други вещества, от които организмът има нужда, за да не пристъпват избрания хранителен режим.

По-долу са описани двата най-разпространени режима и какви витамини и минерали от храните липсват при тях.

Вегетарианство и веганство

Вегетарианците и веганите се хранят сравнително здравословно и се предпазват от редица проблеми, които могат да бъдат повлияни от храните, като например такива със сърдечно-съдовата система, затлъстяването, високото кръвно налягане и др.

В същото време обаче има някои хранителни вещества, които или са изключително трудни за набавяне, или просто ги няма в тяхната диета. По-важните от тях са:

Липса на витамини и минерали

- Витамин В12 – този витамин се съдържа основно в храни от животински произход, в различни риби, месо, млечни продукти и яйца. Той е важен за производството на червени кръвни телца, поддържането на нервните клетки и нормалната функция на мозъка;

- Креатин – отново се среща най-често в храни от животински произход. Креатинът е много важен за доставяне енергия до мускулите, като по този начин им дава сила и издръжливост. Въпреки че това не е един от основните минерали, необходими за правилното функциониране на тялото ви, ако сте на растителна диета, е по-вероятно да не можете да се отдадете на силови тренировки и изграждане на мускули без хранителни добавки;

- Хематиново желязо – то идва от червените меса и подпомага правилното усвояване на нехематиновото желязо, което се съдържа основно в растителните храни. Също така то подсилва кръвта и цялостната функция на организма. При хора на растителна диета липсата му може да бъде предпоставка за развитието на анемия.

Месоядство

Хората, които консумират много месо, а не толкова плодове и зеленчуци, изпитват липса на други минерали и витамини. Някои от по-важните са:

- Витамин С – това е един от основните витамини, важни за човешкия организъм, и единственият, който не може да се открие в храни от животински произход. Той е мощен антиоксидант и подпомага работата на много ензими в тялото ни. Най-лесно витаминът се набавя чрез хранителни добавки или концентриран на таблетки. Може обаче да дойде и от различни плодове и зеленчуци;

Фибрите липсват от диетата на месоядците

- Фибри – повечето богати на фибри храни се съдържат в растителните храни и са много полезни за здравето ни. Те подпомагат намаляване риска от развитие на сърдечни заболявания например;

- Флавоноиди – това е група антиоксиданти, които се съдържат в растенията и също намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, намалена мозъчна дейност и др.

В крайна сметка, хубаво е диетата ви да е добре съобразена с хранителните вещества, от които се нуждаете и с вашето здравословно състояние.

Липсващите ви витамини и минерали могат да бъдат набавени от аптеката и хранителните добавки, които се продават там. Но още по-добре би било, ако идват в организма ви по естествен начин чрез храната, която приемате.

Повечето диетолози препоръчват балансирана диета, в която присъства разнообразие от витамини, минерали и хранителни вещества.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати