Сушените сливи подмладяват и зареждат с енергия

Сушени плодове

За ползата от сушените плодове знаят всички. Днес сушените сливи не са гост на трапезата ни само по коледните празници, а могат да се купят през цялата година. Сините сливи са най-консумираните от всички сушени плодове.

За да се получат сушените сливи сочни, първо се бланшират във вряща вода и след това се сушат в специални парни сушилни. Полезните им свойства са обусловени от състава им. Те имат пектинови вещества, захар, белтъчини, целулоза и органични киселини.

Сушените сини сливи са богати на витамини В1 В2, С, РР, провитамин А. Освен това съдържат ценни вещества като калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо. В сушените сини сливи се запазват всички вещества, които се съдържат в пресните плодове.

Богатият витаминен състав на сушените сини сливи благотворно влияе върху организма. Те се препоръчват при авитаминоза. Смята се, че са необходими за добрата работа на стомаха.

Десетина сушени сливи на ден и можете да кажете сбогом на проблемите с храносмилането. Това е особено полезно за хората, които се оплакват от неудобствата на хроничния запек.

Сливи

Сушените сини сливи са полезни и за тези, които искат да се отърват от няколко излишни килограма. Те имат изявени диетични свойства и помагат за деликатно и меко пречистване на тялото.

При различни заболявания на устната кухина отново са полезни сушените сини сливи, тъй като имат изявена антибактериална активност. Те помагат за нормализирането на кръвното налягане и възстановяването на работоспособността.

Според последните изследвания сините сливи са богати и на антиоксиданти, което оказва подмладяващо действие върху организма. Не е необходимо да консумирате сушените сини сливи просто така.

Те са незаменима съставка на много ястия и напитки. Добавят се в салати, месни ястия, зеленчукови ястия и компоти. Може да се добавят също така и в задушен ориз с месо, придават му невероятен вкус.

Един от най-популярните десерти със сушени сини сливи е да се съчетаят с бита сметана. Това лакомство се харесва много на децата, но трябва предварително да извадите костилките.

След това залейте сливите с вряла вода и оставете за десетина минути. Извадете, подсушете и на мястото на костилката поставете една орехова ядка. След това наредете в купички и щедро покрийте с бита сметана със захар. Украсете с шоколадови стърготини.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати