Храните със селен ни предпазват от коронавирус

Храните със селен ни предпазват от коронавирус

Спазването на безупречна хигиена и носенето на медицинска маска са сред основните предписания за предпазване от върлуващия в момента коронавирус. Освен тези мерки е редно да обърнем специално внимание и на начина си на хранене, препоръчват специалисти.

Съществува връзката между недостига на селен и РНК-вирусите, към които спада и коварният коронавирус, припомнят проф. Диана Йонова, д.м. и доцент В. Димитрова, които готвят в материал, посветен на тази интересна зависимост. Те изтъкват и че COVID-19 е поразил най-силно Китай и двете области в Италия, където се наблюдава изчерпване на селеноензимите антиоксиданти при населението.

За това учените препоръчват като мярка срещу вирусите да следим и нивата на селен в кръвта. Както и при открит дефицит на този минерал да се приемат от 50 мкг до 100 мкг дневно в продължение на 4 седмици.

Приемът на богати на селен храни също е от полза.

Кои обаче са продуктите, съдържащи селен?

Храни със селен

Към богатите на селен храни спадат яйцата, бразилските орехи, рибата, свинско, телешко, пуешко, пилешко, извара.

Добри източници на селен са още суровите слънчогледови семки, гъбите, оризът, овесът, бобът, спанакът, лещата, прясното и киселото мляко.

За по-добро ниво на селен хапвайте и банани, кашу, бадеми, домашна шунка.

И помнете, че селенът е мощен антиоксидант, който помага не само в борбата с вирусите, но и участва във всички важни функции на вашето тяло. Следете за неговите нива не само в сезоните на настинките и грипа, но и по всяко време на годината.

Това важи с пълна сила особено ако не се чувствате добре. Сред признаците за дефицит на селен са периодични болки в мускулите и ставите, хронична умора, апатия, тъмни кръгове под очите, репродуктивни затруднения, проблеми с щитовидната жлеза.

За да си набавите този така ценен минерал, разчитайте не само на хранителните добавки, но и на разнообразното хранене.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати