Идеи за апетитни плънки за пълнени картофи

Идеи за апетитни плънки за пълнени картофи

Картофите са любима и леснодостъпна храна за много домакинства. Те могат да бъдат приготвяни по много и различни начини и винаги да бъдат вкусни и апетитни. Тук ви предлагам няколко вида плънки, с които да напълните вашите картофи, за да впечатлите семейството или гостите си.

За начало е необходимо да изберете по-едри картофи, които да измиете добре и да сварите до полуготовност. Това означава, че при набождане с вилица тя трябва да влиза лесно в картофа, но да не се нарушава целостта му.

Полусварените картофи се разполовяват и издълбават с вилица, след което се пълнят с избрания от вас пълнеж. Ето и видовете апетитни плънки за пълнени картофи, които ви предлагам:

1. Плънка от кайма

Пълнени картофи с кайма

Необходимите продукти за 4 броя картофи са:

Кайма - 250 г

Лук - 1 глава

Домат - 1 бр.

Кашкавал - 150 г

Сол

Черен пипер

Кимион

Босилек

Зехтин

Лукът, домата и каймата се запържват, добавят се подправките и издълбаните картофи се пълнят с плънката. Поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути. Пет минути преди да извадите картофите, ги поръсете с настърган кашкавал и изчакайте да придобие златист цвят.

2. Плънка от гъби и маслини

Пълнени картофи с плънка от маслини и гъби

За нея ви трябват следните продукти:

Картофи - 4 бр.

Гъби - 200 г

Маслини - 10 бр.

Кашкавал - 100 г

Сол

Чубрица

Черен пипер

Масло

Олио

Гъбите се запържват с олио и масло. Издълбаната част от картофите се смесва с настъргания кашкавал добавят се гъбите, почистените от костилките маслини и подправките и всичко се разбърква. С тази смес се пълнят картофите се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути.

3. Плънка от шунка и моцарела

Пълнени картофи

Картофи - 4 бр.

Моцарела - 120 г

Шунка - 200 г

Масло

Черен пипер

Сол

Зехтин

Сварените и издълбани картофи се посоляват и във всеки от тях се поставя по една бучка масло. Издълбаната част от картофите се смесва с моцарелата, подправките и нарязаната на ситно шунка и с така приготвената плънка се пълнят картофите. Заливат се със зехтин и се пекат на 200 градуса за около 15 минути.

4. Картофи със сирена

Пълнени картофи със сирена

За тази рецепта ще ви бъдат необходими:

Картофи - 4 бр.

Сирене - 100 г

Извара - 50 г

Кашкавал - 50 г

Моцарела - 100 г

Зелен лук (на вкус)

Магданоз

Масло

Зехтин

Картофите се издълбават и вътрешната им част се намачква. Към нея се добавят настърганите сирена, нарязаният на ситно лук и подправките. Всичко се разбърква добре и с тази смес се пълнят "лодките", в които предварително има поставена по една бучка масло. Картофите се поливат със зехтин и се пекат на 200 градуса за около 20 минути.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати