Яжте и не боледувайте: Зеленчуци за висок имунитет

Яжте и не боледувайте: Зеленчуци за висок имунитет
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Множество изследвания, направени в последните години, сочат, че именно зелените зеленчуци укрепват имунитета.

Известно е, че имунитетът ни се формира в червата. Зелените зеленчуци увеличават количеството на определен вид много полезен протеин в организма и тогава имунната ни система работи правилно.

Например автоимунните заболявания като ревматоиден артрит не се появяват, ако в човешката диета винаги има достатъчно пресни зелени зеленчуци и особено кръстоцветни такива.

Ето кои са зеленчуците за висок имунитет, които задължително трябва да присъстват в менюто ви, за да не боледувате често.

Зеле

От всички кръстоцветни зелето е най-достъпното за нас - има много рецепти със зеле в нашата кухня, така че ястия могат да се приготвят за всеки вкус. Зелето има малко калории и много витамини, както и други биологично активни вещества.

Хората, които страдат от атеросклероза, затлъстяване или просто са с наднормено тегло, могат да го ползват в диетата си.

Зелето създава усещане за ситост в продължение на няколко часа. Комбинирано с други зеленчуци, може да бъде здравословно и нискокалорично ястие.

Ряпа

Ряпата е зеленчук за висок имунитет

Ряпата е незаслужено забравен зеленчук, който също принадлежи към семейството на кръстоцветните и има лечебни свойства.

Ряпата е полезен зеленчук заради своето диуретично, слабително и отхрачващо действие. Също така предотвратява развитието на някои видове рак - жълтата ряпа притежава това ценно свойство в по-голяма степен.

Тиквички

Тиквичките се грижат за здравето

Тиквичките са много ценни и богати на полезни вещества. Има много ястия с тези зеленчуци, включително салати, запазващи всички витамини и минерали в тях.

Тиквичките подобряват работата на жлъчния мехур и червата, премахват наличието на вредни химически вещества в тялото. Те помагат на жените да поддържат здравето на репродуктивната система, предотвратявайки появата на гинекологични проблеми.

Моркови

Морковите са един от любимите ни зеленчуци с ярък червено-оранжев цвят. Този цвят се предава от бета-каротина - невероятно полезно вещество с мощен антиоксидантен ефект и много лечебни свойства.

Този зеленчук укрепва слабия имунитет, предпазва ни от катаракта, сърдечно-съдови заболявания и рак. Запазва целостта на клетките и унищожава свободните радикали - частици, които причиняват ранно стареене.

В организма бета-каротинът се превръща във витамин А - още по-мощен антиоксидант, който също ни предпазва от болести и възстановява отслабения имунитет.

Яжте моркови с мазнина за имунитет

Хапвайки често моркови, ние дълго време оставаме енергични, млади и красиви, но те трябва да се консумират с някаква полезна мазнина - зехтин, заквасена сметана или масло, защото витамин А се усвоява от организма само в присъствието на мазнини.

Розовите и червените зеленчуци и плодове съдържат ликопен, който има същите свойства като бета-каротина и е още по-мощен. Намира се в доматите, лютия червен пипер, динята и розовите грейпфрути.

Смята се, че тялото по-лесно усвоява ликопена след термична обработка на продуктите, но е малко вероятно да готвим нещо с диня или грейпфрут. Дори сурови обаче, те си остават източници на множество полезни вещества. затова често хапвайте тези зеленчуци за повишаване на имунитета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати