При карантина: Какви продукти ще ни трябват за 1 месец?

При карантина: Какви продукти ще ни трябват за 1 месец?
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Тъй като, подобно на много други държави, сме изправени пред епидемиологична криза, която би могла да промени изцяло познатото ни положение, никак няма да е зле да се замислим кои биха били най-необходимите ни продукти, ако се наложи да останем под карантина заради Коронавируса, познат и като Ковид-19.

Преди да ви дадем ценни насоки с какво е добре да се снабдите за 1 месец при карантина, ще уточним, че това съвсем не означава, че трябва да изкупите целия магазин, подобно на много други хора. В никакъв случай не се презапасявайте, защото може да се наложи да изхвърляте храна.

Идеята е просто да прецените спрямо числеността на семейството си какво може да закупите с цел да не излизате известно време навън.

1. Пакетирани или бутилирани продукти, които са с дълъг срок на годност

Продукти от първа необходимост. Това са брашно, тестени трайни продукти като паста, кускус и т.н., ориз, леща, боб, олио, оцет, кафе, захар, сол и др. Ако обичате да си похапвате сладко, можете да си вземете и шоколади и бисквити - те също са трайни.

2. Замразени продукти

Замразени миксове помагат при карантина

Замразените миксове от зеленчуци са доста трайни - те ще ви осигурят разнообразен режим на хранене, като същевременно ще ви набавят и витамини. Предполага се, че са бързо замразени и почти не са загубили количествата си витамини.

3. Продукти, които можем да замразим сами

Тук естествено ще споменем месото и рибата, защото стига да не сте вегетарианец, вероятно обичате да си похапвате и от тях. Важно е обаче, след като сте си оставили необходимото количество за предстоящата любима рецепта, да замразите останалите месни/рибни продукти веднага.

4. Консервирани храни

Консервите са задължителни при карантина на карантина заради Коронавируса

Разнообразието от консервирани храни по магазините е голямо, трайността им също.

5. Зеленчуци, които не се развалят бързо

Доматите, краставиците и листните зеленчуци не са особено трайни, но пък можете да си вземете чувалче картофи, лук, моркови (тях можете и да замразите), чесън, цвекло и почти всякакви кореноплодни зеленчуци.

6. Плодове, които не се развалят бързо

Кореноплодните зеленчуци за продукти, които траят дълго

Не подценявайте плодовете, защото те са сред най-добрите източници на витамини. Трайни са портокалите, грейпфрутите, лимоните, ябълките, крушите и др.

7. Млечни продукти

Знаем, че колкото по-малък е срокът на даден млечен продукт, толкова по-качествен е той. В случая обаче ще трябва да се снабдите именно с онези млечни продукти, които са с по-дълъг срок на годност. UHT прясното мляко е един от тях.

8. Хигиенно-санитарни продукти

Купете почистващи препарати, ако ще стоите в карантина

Няма как да не сте чували за манията по тоалетната хартия, която няма разумно обяснение. Да, вземете си хартия, но не изкупувайте всички пакети, които видите в магазина. Помислете и за кухненско руло (то е многофункционално), перилни и почистващи препарати, кухненски гъби, сапуни, шампоани, балсами и т.н.

9. Лекарства

Ако по лекарско предписание ви се налага да приемате конкретни медикаменти (за кръвно, срещу алергии и т.н.), то пресметнете какво количество ще ви е необходимо, ако се наложи един месец да не излизате от дома. Не забравяйте да се снабдите и с дезинфектанти, витамини (преобладава мнението, че за да се предпазим от по-тежките симптоми на коронавируса, е добре да се приемат витамините C и D), имуностимуланти и обичайните лекарства, които поддържаме в аптечката си. Не купувайте ненужни антибиотици и големи количества лекарства - преценете спрямо вашето домакинство.

10. Продукти, свързани с навиците ни

Ракия при домашна карантина

Може би именно сега е дошъл моментът да откажете цигарите, да намалите алкохола или пък да се подложите на някой детокс режим. Но, все пак сме длъжни да споменем и точно онези продукти, които са свързани с човешките навици и зависимости. Дали ще се запасявате с подобни продукти или ще им кажете "сбогом! " зависи от собственото ви решение!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати