Доказани храни за висок имунитет

Доказани храни за висок имунитет

Правилното хранене е най-добрият и лесен начин за защита на тялото. Всичко, което трябва да направите, е да добавите храни, богати на полезни хранителни вещества към вашата диета.

Има някои плодове и зеленчуци, които винаги могат да бъдат намерени на рафтовете на магазините през есенните и зимните месеци.

Те ще помогнат за укрепване на вашия имунитет, като активират метаболизма, както и осигуряват на организма витамини и дори осигуряват успокояващ ефект върху нервната система.

Нека видим кои са доказаните храни за висок имунитет.

Черен морков

Полезни храни за имунитет

Черният морков е известен с високото си съдържание на хранителни вещества. Той е богат на витамини и минерали, което го прави един от най-добрите зеленчуци за повишаване на имунитета в студения сезон.

Корените на черните моркови в смачкана форма се добавят към салати, супи, а също така се използват като самостоятелна гарнитура към месни и рибни ястия.

Съвет: преди готвене, черните моркови трябва да се залеят с вряла вода, което ще улесни обелването им.

Срок на годност: черните моркови се съхраняват в хладилник за не повече от 55 дни.

Брюкселско зеле

Брюкселско зеле е зеленчук, който се предлага в студения сезон и съдържа много полезни вещества, включително витамини С, Е и К, както и минерали като манган и цинк.

Подходящ е за салати, супи и различни здравословни закуски, а и е отлично допълнение към месото и рибата.

Съвет: Гответе 5-7 минути в подсолена вода или задушете в сметана или масло.

Срок на годност: в хладилник зеленчукът може да се съхранява до 11 дни.

Цвекло

Цвеклото е полезно за имунната система

Цвеклото също може да се консумира през цялата година. Зеленчукът съдържа основни хранителни вещества за организма, като желязо, фолиева киселина и витамини А, В и С.

Цвеклото съдържа естествено багрило - бетанин, което от време на време се използва за оцветяване на различни продукти.

Срок на годност: цвеклото може да се съхранява в хладилник до 6 дни.

Салата копф

Тя е особено популярна в студения сезон и се счита за един от най-полезните сред сортовете салати поради високото си съдържание на витамин А.

В сравнение с обикновената зелена салата, тя съдържа три пъти повече витамин С и четири пъти повече витамин А.

Високите нива на магнезий имат положителен ефект върху имунитета, докато етеричните масла, които съдържа, имат положителен ефект върху храносмилането.

Срок на годност: в конвенционален хладилник марулята остава свежа до 7 дни.

Ябълки

Ябълките са сред полезните храни за имунитет

Ябълките са своеобразен склад за витамини и минерали. Полезните вещества, които съдържат, помагат за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания. Те са една от най-добрите храни за укрепване имунната система.

Ябълките могат да се намерят през цялата година, но те стават особено популярни през есента и зимата, тъй като имат освежаващ сладък вкус и здравословни свойства.

Заслужава да се отбележи, че ябълките са естествен източник на витамин С (аскорбинова киселина), което повишава устойчивостта на организма към вредните бактерии и вируси.

Срок на годност: ябълките се съхраняват в обикновен хладилник до 50 дни.

Разбира се здравословното хранене не е единственото условие за добър имунитет.

Редовните физически упражнения, чистият въздух, качественият сън и добрата лична хигиена са също толкова важни за здравето ви, колкото и витамините и минералите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати